„Islamo valstybė“ (IS) antradienį paskelbė vaizdo įrašą su, kaip teigiama, tuo 17-mečiu, kurį policija nušovė po išpuolio traukinyje, kai jis sužeidė penkis žmones, du iš jų – labai sunkiai.

Tačiau Vokietijos saugumo tarnyboms artimi šaltiniai dabar galvoja, jog jis, 2015-aisiais atvykęs į Vokietiją, galėjo apsimesti afganu, kad turėtų daugiau galimybių gauti prieglobstį, pranešė televizija ZDF.

IS vaizdo įraše jaunuolis kalba Pakistane, o ne Afganistane vartojamo puštūnų kalbos dialekto frazėmis, o ekspertai taip pat sakė, kad jo akcentas yra aiškiai pakistanietiškas, pranešė ZDF.

Be to, jo kambaryje buvo rastas vienas pakistanietiškas dokumentas.

Vaizdo įraše jis vartoja vardą „Mohammedas Riyadhas“, bet tas vardas nesutampa su tuo, kuriuo jis užsiregistravo Vokietijoje – „Riazu Kahnu“.

Antradienį pareigūnai paskelbė tarp užpuoliko daiktų radę ranka išpieštą IS vėliavą ir tai, ką vadina mirtininko laišku.

„Atakos Vokietijoje kaltininkas buvo vienas iš „Islamo valstybės“ kovotojų“, – pranešė su IS susijusi naujienų agentūra „Amaq“.

Vietos gyventojai užpuoliką, kuris žiniasklaidos pranešimuose vadinamas Riazu A., apibūdino kaip „ramų ir išlaikantį pusiausvyrą“ vaikiną, kaip „uolų musulmoną, kuris neatrodė radikalus ar fanatiškas“, sakė Bavarijos žemės vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas.

„Kaip kol kas rodo tyrimas, ... nebuvo įrodymų, kad jis būtų priklausęs tam islamistų tinklui“, – sakė J. Herrmannas.

Tačiau vėliau policija rado atsisveikinimo laišką, kurį jis tikriausiai paliko tėvui ir kuriame rašė, kad pasaulio musulmonai „privalo gintis“.

„Dabar melskitės už mane, kad galėčiau atkeršyti netikėliams, melskitės už mane, kad galėčiau patekti į dangų“, – rašoma laiške.

Prokurorai sakė, kad jis, skindamasis kelią per vagoną, tris kartus sušuko „Allahu akbar“ („Dievas (visų) didesnis“).

Vienas liudininkas naujienų agentūrai DPA sakė, kad tas traukinys, kuriuo važiavo maždaug 25 žmonės, atrodė „kaip skerdykla“.

Vokietija kol kas išvengė tokių didelio masto atakų, kaip praėjusios savaitės išpuolis Prancūzijos Nicos kurorte, kai 31 metų Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis sunkvežimiu mirtinai sutraiškė 84 žmones.

Atsakomybę už tą ataką taip pat prisiėmė IS, nors jos vykdytojas aiškių ryšių su šia islamistų grupuote neturėjo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)