K. Lauterbachas taip kalbėjo duodamas interviu „Bild“. Jis užsiminė, kad Vokietijoje šaltaisiais mėnesiais prireiks kaukių, socialinio atstumo laikymosi ir didelių COVID-19 vakcinų atsargų, skelbia thelocal.de.

„Šiuo metu vystosi įvairios naujos omikron varianto atmainos, kurios man kelia nerimą. Naujos atmainos senąsias keičia vis greičiau, o tai reiškia, kad negalime tinkamai pasiruošti mutacijoms“, – paaiškino SPD politikas.

Įtardamas, kad galimai pavojinga nauja atmaina gali pasirodyti artimiausiais mėnesiais, K. Lauterbachas sakė: „Tikėtina, kad susidursime su lengvai užkrečiama omikron atmaina, kuri yra ir tokia pat mirtina, kaip ir delta – tai bus tikras žudikas.“

Po kelių valandų sujudę infekcinių ligų ekspertai paprašė sveikatos apsaugos ministro sušvelninti toną.

Karlas Lauterbachas

„Tokia užkrečiama kaip omikron ir pavojinga kaip delta atmaina nėra neįmanoma, bet ji tikrai nebūtų „žudikė“. Vokietija pasižymi aukštu vakcinacijos lygiu ir nemažai pasveikusių žmonių, kurių pakanka, kad susidarytų pakankamas visuomenės imunitetas“, – virusologas Hendrikas Streeckas pasakojo „Bild“.

Sveikatos priežiūros ekspertė Christine Aschenberg-Dugnus „Bild“ sakė, kad „šiuo metu nėra tikslinga aptarti pavojingesnės viruso atmainos tikimybės“.

Nors moksliškai patvirtinta, kad virusas mutuoja, „niekas šiuo metu negali nuspėti, ar tai bus pavojinga atmaina“, sakė ji.

Hamburgo–Ependorgo Medicinos centro universiteto Intensyvios priežiūros medicinos departamento vadovas Stefanas Kluge galvoja panašiai.

„Joks ekspertas šiuo metu negali tiksliai pasakyti, su kokia atmaina susidursime rudenį. Bet turime būti pasiruošę kitos atmainos, kuria sergama rimčiau nei šiuo metu omikron variantu, galimam iškilimui“, – S. Kluge pirmadienį sakė „Funke Media Group“.

Anot S. Kluge, nepriimtina jokios COVID-19 atmainos vadinti „žudike“ ir pridėjo, kad buvo kitų infekcijų, nuo kurių mirtingumas yra žymiai didesnis nei nuo COVID-19.

„Omikron variantas šiuo metu labai retai sukelia rimtų susirgimų. Mirtingumas nuo omikron atmainos nesiekia nei 0,1 procento, o tai panašu į gripą“, – paaiškino jis.

Siekiant pagerinti pagrindinę labiau pažeidžiamų gyventojų grupių apsaugą, S. Kluge paskatino skubinti vakcinavimo procesą, kampaniją, nukreiptą į vyresnius nei 60-ties metų žmones, ir toliau tobulinti vakcinas.

Remiantis Roberto Kocho instituto pirmadienį paviešintais duomenimis, 76,1 procento žmonių Vokietijoje gavo dvi COVID-19 vakcinas, o 59,1 procento gyventojų pasiskiepijo ir stiprinančiąja doze.

Sekmadienį kalbėdamas su „Bild“ sveikatos apsaugos ministras svarstė, kad rudenį, kai pablogės pandeminė situacija, būtų galima pakeisti Infekcijų apsaugos aktą.

„Tai reikėtų atlikti, kai daugės atvejų, ir bus didelė naujų mutacijų ar stipresnių infekcijų nei omikron tikimybė“, – sakė K. Lauterbachas.

Tokiu metu būtų galima pakeisti reglamentų ir įtraukti apsaugos priemonių: kaukių dėvėjimą uždarose patalpose ir galimą taisyklių grąžinimą, pavyzdžiui, 3G, 2G ir 2G-plius viešose erdvėse.

Nuo balandžio 2-osios dauguma Vokietijos žemių pritaikė ir papildė Infekcijų apsaugos akto versiją, kuri panaikino beveik visas COVID-19 taisykles ir reglamentus.

Kaukės šiuo metu reikalingos tik viešajame transporte, ligoninėse, klinikose ir slaugos namuose, o „G“ taisyklės panaikintos visur, išskyrus Hamburgą ir Meklenburgą-Pomeraniją.

Sveikatos apsaugos ministras „Bild“ sakė, kad naujosios vakcinos, apsaugančios nuo omikron infekcijų, turėtų būti prieinamos rugsėjį.

„Jau turime nuo delta atmainos apsaugančių vakcinų. Mūsų tikslas – turėti kuo daugiau vakcinų kiekvienam gyventojui, nesvarbu, nuo kurios atmainos“, – sakė K. Lauterbachas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)