Atsižvelgdama į pernai metų įvykius, kai dėl keleto seksualinio pobūdžio išpuolių buvo kaltinami iš Šiaurės Afrikos kilę pabėgėliai, miesto valdžia šiemet ėmėsi papildomų priemonių saugumui per šventes užtikrinti.

Tvarką mieste prižiūrėjo daugiau nei 1,5 tūkst. policijos pareigūnų. Dar keli šimtai federalinės policijos pareigūnų patruliavo traukinių stotyse.

Pareigūnai, kaip pranešama, ypač atidžiai tikrino pagrindinėje Kelno geležinkelio stotyje sutiktus „arabus primenančius vyrus“. Iš viso jų buvo maždaug 650.

Šeši iš jų buvo formaliai suimti. Trims jau pateikti suėmimo orderiai. Pareigūnai neteikia jokios išsamios informacijos apie suimtųjų tautybę. Dar 300 jaunų žmonių buvo sulaikyti Kelno „Deutz“ stotyje. Anot policijos, tai buvo padaryta siekiant išvengti žmonių spūsčių.

Kalbėdamas su spaudos atstovais Kelno policijos viršininkas Jurgenas Mathiesas paminėjo, kad pareigūnai stengėsi išskirti Šiaurės Afrikos gyventojus iš išvaizdos primenančius žmones ir juos patikrinti. Tokius pareigūnų veiksmus viršininkas buvo linkęs pateisinti.

„Atmetu šią negatyvią kritiką. Tokių priemonių buvo nutarta imtis ne be pagrindo. Stebėjome padėtį. Ir mes, ir federalinės policijos pareigūnai pastebėjome agresyviai nusiteikusių vyrų grupę. Būtent todėl nusprendėme imtis prieš tai suderintų saugumą užtikrinančių veiksmų“, – sakė J. Mathiesas.

Anot policijos viršininko, pernai metų patirtis įrodo, kad privalu tikrinti tokius žmones. „Juk jie nebuvo nei žilagalviai senyvo amžiaus vyriškiai, nei šviesiaplaukės jaunos moterys“, – pridūrė pareigūnas.
Nepalankaus visuomenės požiūrio policija sulaukė ir tada, kai socialiniuose tinkluose įvardydama sulaikytuosius pavartojo žodį „Nafri“.

Anot policijos atstovų, „Nafri“ – tai šnekamosios vokiečių kalbos žodis, vartojamas iš Šiaurės Afrikos kilusiems žmonės įvardyti. Kaip J. Mathiesas pakomentavo Vokietijos žiniasklaidai, terminas pavartotas labai netinkamai.

„Jis paplitęs tarp policijos pareigūnų ir žiniasklaidoje. Deja, atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją, jis buvo pavartotas netinkamai. Dėl to turiu atsiprašyti, bet nieko pakeisti neįmanoma“, – kalbėjo Kelno policijos viršininkas.

Vieni mano, kad pavartotas terminas jokių rasiniu požiūriu diskriminuojančių konotacijų neturi. Kiti, tarp kurių ir Socialdemokratų bei Žaliųjų partijoms priklausantys politikai, tvirtina, kad šis terminas yra žeminantis.