„Derybos jau per ilgai užsitęsė“, – teigė O. Scholzas šeštadienį Buenos Airėse susitikęs su Argentinos prezidentu Alberto Ángel Fernándezu.

Susitikimu Buenos Airėse O. Sholzas pradėjo savo keturių dienų vizitą Argentinoje, Čilėje ir Brazilijoje.

„Todėl svarbu, kad visi konstruktyviai prisidėtų prie to, kad galėtume dirbti kartu ir rasti būdą greitai užbaigti derybas“, – pridūrė O. Scholzas.

ES nuo 1999-ųjų derasi dėl prekybos susitarimo su „Mercosur“ šalimis – Brazilija, Argentina, Paragvajumi ir Urugvajumi. Nors 2019 m. buvo pasiektas principinis susitarimas, vis dar išlieka tam tikrų klausimų, ypač dėl Amazonės regiono atogrąžų miškų, kurių dideli plotai buvo iškirsti gyvulininkystės ir žemės ūkio reikmėms, apsaugos.

Pasiekus susitarimą būtų sukurta rinka, kurioje gyventų daugiau kaip 700 mln. žmonių. Ši rinka apimtų beveik 20 proc. pasaulio ekonomikos ir 31 proc. pasaulio prekių eksporto – tai būtų didžiausia pasaulyje laisvosios prekybos zona.

A. Fernándezas tvirtino, kad jis ir Brazilijos prezidentas Luizas Inácio Lula da Silva šiuo klausimu sutaria: „Mes norime, kad šis susitarimas būtų įgyvendintas ir veiktų. Jis būtų naudingas Lotynų Amerikai ir ypač „Mercosur“, būtų naudingas Europai, taip pat sustiprintų daugiašališkumą pasaulyje, kuris netrukus vėl gali tapti dvipolis“.

O. Scholzo ir A. Fernándezo susitikimo metu buvo pasirašyti ir du susitarimai dėl bendradarbiavimo startuolių plėtros ir energetikos sektoriuje.

Susitarimas dėl bendradarbiavimo energetikos srityje daugiausia susijęs su ekologiško vandenilio projektais, bet Vokietijos kancleris išreiškė susidomėjimą ir Argentinos suskystintomis dujomis.

A. Fernándezas pareiškė, kad Argentina ketina „tapti patikima dujų gamintoja pasaulyje“ ir plėsti savo pajėgumus. Argentina turi vieną didžiausių pasaulyje skalūnų dujų telkinių, tačiau šių dujų gavyba išlieka sudėtinga, o naudojama skaldymo (frekingo) technologija vertinama prieštaringai.

Šalių lyderiai taip pat aptarė Rusijos invaziją į Ukrainą. Priešingai nei Vokietija, pabrėžė Argentinos prezidentas, Argentina neketina tiekti ginklų Kyjivui.

Žiniasklaidoje teigiama, kad JAV yra parašiusi kelių Lotynų Amerikos šalių aprūpinti Ukrainą sovietų gamybos ginklais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją