"Praėjusį sekmadienį aš padariau didelė klaidą, - pranešdama apie atsistatydinimą žurnalistams pareiškė 51 metų vyskupė Margot Kaessmann. - Mano širdis man aiškiai sako, kad aš negaliu pasilikti".

"Labai apgailestauju, kad nuvyliau daug žmonių, kurie prašė manęs pasilikti, taip pat tų, kurie su pasitikėjimu balsavo už mane", - sakė ji.

"Aš ėjau vyskupės pareigas visa siela ir visu kūnu daugiau kaip dešimt metų. Atidaviau šiai pozicijai visas savo jėgas", - pridūrė M.Kaessmann sausakimšoje spaudos konferencijoje Hanoveryje, į kurią ji atvyko su savo keturiomis dukromis.

Pasak jos, ji prarado moralinį autoritetą komentuoti etinius ir politinius klausimus, tokius kaip vokiečių karių buvimas Afganistane.
M.Kaessmann išsamiau nekomentavo savo veiksmų ir neatsakė į klausimus, tik nurodė, kad Hanoveryje toliau bus pastorė.

Politikai pabrėžė, kad M.Kaessmann sprendimas atsistatydinti iš visų postų yra vertas pagarbos.

"Asmeniškai aš labai apgailestauju dėl jos atsistatydinimo, nes pažinau ir vertinau ją kaip patikimą solidarumo gynėją ir stiprią asmenybę, kurioje teologinė kompetencija dera su gyvenimo patyrimu", - sakė opozicinės socialdemokratų partijos lyderis Sigmaras Gabrielis.

Anksčiau trečiadienį Vokietijos Evangelikų Bažnyčios taryba trečiadienį užtarė savo pirmininkę, bet pareiškė, kad vyskupė, kurią žiniasklaida anksčiau yra pavadinusi motinos Teresės ir Holivudo aktorės Demi Moore hibridu, turi pati priimti "sprendimą dėl bendro kelio į priekį".

Pasak prokurorų, dvasininkės būklė buvo "visiškai netinkama vairuoti", kai policija šeštadienio vakarą sustabdė 25 milijonams šalies protestantams vadovaujančios vyskupės automobilį "Volkswagen Phaeton" už 500 metrų nuo jos namų.

Pareigūnai reagavo, kai vairuotoja nesustojo degant raudonam šviesoforo signalui. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad dvasininkės kraujyje alkoholio koncentracija siekė 1,54 promilės.

Vokietijoje vairuoti leidžiama, jeigu alkoholio kiekis kraujyje neviršija 0,5 promilės, tačiau eismo taisyklių pažeidimo atveju leistinu laikomas ne didesnis nei 0,3 promilės girtumas.

"Pati esu sukrėsta, kad galėjau padaryti tokią sunkią klaidą. Žinau, koks pavojingas ir neatsakingas vairavimas išgėrus. Be abejo, priimsiu teisines pasekmes", - dvasininkės žodžius citavo dienraštis "Bild".
Dienraštis "Bild" tai pat pranešė, jog kartu su M.Kaessmann automobilyje buvo nežinomas vyras.

Tame pranešime taip pat ironiškai cituojami dvasininkės ankstesni pasisakymai, kuriuose ji smerkė piktnaudžiavimą alkoholiu ir pavojingą vairavimą.

Dėl šio incidento M.Kaessmann taip pat gali būti iškelta baudžiamoji byla: vairavimas, kai alkoholio koncentracija kraujyje viršija 1 promilę, laikomas kriminaliniu nusikaltimu. Hanoverio prokurorai jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

M.Kaessmann gresia vieno mėnesinio atlyginimo dydžio bauda ir vairuotojo teisių atėmimas vieniems metams.

Žemutinės Saksonijos žemėje esančio Braunšveigo miesto vyskupas Friedrichas Weberis sakė vienam Vokietijos laikraščiui, kad Evangelikų Bažnyčia pateko į "keblią" padėtį.

"Tokią padėtį užimantys žmonės negali sau leisti taip elgtis. Manau, kad ji jaučiasi labai apleista", - teologas Friedrichas Schorlemmeris (Fridrichas Šorlemeris) sakė vietos radijui MDR.

M.Kaessmann, kurią žurnalas "Der Spiegel" yra pavadinęs "protestantizmo popžvaigžde", anksčiau šiais metais atsidūrė dėmesio centre, kai sukritikavo Vokietijos karinę misiją Afganistane.

Žiniaklaida citavo M.Kaessmann ankstesnius pareiškimus, smerkiančius piktnaudžiavimą alkoholiu ir vairavimą išgėrus.

"Kai kada (vairuotojai) nepakankamai dėmesingi, ypač kai tai susiję su svaigalais ir narkotikais, - "Der Spiegel" priminė vyskupės pasisakymą prieš trejus metus. - Kai kada kelyje matau žmones vairuojančius taip, tarsi jie nesuprastų, koks galingas yra automobilis, netgi važiuojantis 50 kilometrų per valandą greičiu. Kitaip sakant, (jie nesuvokia), kad automobilis iš tikrųjų gali atimti gyvybę".

"Vynas yra gyvenimo dalis, tačiau juo turėtų būti mėgaujamasi saikingai, - "Bild" citavo viename laikraštyje paskelbtą M.Kaessmann straipsnį. - Apie girtavimą perspėja netgi Biblija. Man patinka... lengvi balti vynai".

Šis incidentas įvyko per Gavėnią, kelias savaites trunkantį tradicinį krikščionių pasninko mėnesį. Mūsų laikais griežto pasninko mažai kas laikosi, tačiau daugelis tikinčiųjų per Gavėnią atsisako kokio nors maisto - pavyzdžiui, šokolado ar mėsos.

"Aš atsisakau alkoholio, - M.Kaessmann sakė per Gavėnią praeitais metais. - Staiga pastebėjau, jog vakare išgeriama vyno taurė gali tapti įpročiu".

Vyskupė, kuri tapo pirmąja moterimi, išrinkta Vokietijos Evangelikų Bažnyčios tarybos pirmininke, į pasaulio žiniasklaidos dėmesį patenka nebe pirmą kartą.

2007 metais dvasininkė pateko į pasaulio pirmuosius puslapius, kai tapo pirmąja Vokietijoje su vyru išsiskyrusia protestantų vyskupe.

1999 metais M.Kaessmann, kuriai tada buvo 41 metai, taip pat tapo jauniausia Vokietijoje įšventinta vyskupe. 30 knygų parašiusiai dvasininkei taip pat buvo operuotas krūties navikas.

Šešerius metus trunkančiai Vokietijos Evangelikų Bažnyčių tarybos pirmininkės kadencijai M.Kaessmann buvo išrinkta praėjusių metų spalį.
Vokietijos Evangelikų Bažnyčia yra 22-iejų liuteronių, reformatų ir jungtinių protestantų regioninių Bažnyčių federacija.