A. Merkel sulaukė kritikos dėl to, kad „Covid-19“ vakcinų pirkimą ir platinimą delegavo ES, kuri visuotinai kaltinama vangumu. A. Merkel krikščionių demokratų gretutinės Bavarijos partijos lyderis Alexanderis Dobrindtas teigė, jog Vokietija turėtų įsigyti dozių ir iš Rusijos bei Kinijos, kad paspartintų savo skiepijimo programą.

„Tokiu opiu klausimu Vokietija negali laukti, kol išjudės didelis ir lėtas ES tanklaivis, – antradienį žurnalistams Berlyne sakė CSU lyderis A. Dobrindtas. – Turime nacionaliniu lygmeniu pasitvirtinti ir įsigyti Rusijos ir Kinijos pagamintų vakcinų, kad kompensuotume deficitą ES lygmeniu.“

Dažno A. Merkel antagonisto A. Dobrindto komentarai nukreipti į pačią kanclerę. Jos jaunesnioji koalicijos partnerė, socialdemokratų partija, pastarosiomis dienomis taiko aiškų spaudimą, nes ruošiasi rugsėjo rinkimuose nutraukti ilgą pralaimėjimų seriją.

Vokietija kol kas yra paskiepijusi mažiau nei 4 žmones iš 100, palyginti su 19 Jungtinėje Karalystėje ir 13 JAV, kurios savo vakcinacijos programas pradėjo keliomis savaitėmis anksčiau, praneša „Bloomberg“ vakcinų stebėjimo priemonė.

ES Europos vaistų agentūros apėjimas nebūtinai reikštų, kad Vokietija galėtų nedelsdama įsigyti ir pradėti platinti vakcinas iš Rusijos ir Kinijos. Šalies reguliavimo institucija turėtų ištirti vakcinų bandymų duomenis, kad nustatytų, ar jos tikrai saugios ir veiksmingos.

Alexanderis Dobrindtas

Tačiau A. Dobrindtas teigė, kad tokia galimybė yra.

„Mes galime atlikti nacionalinius patvirtinimus, – sakė jis. – Laimei, to dar neatsisakėme. Viskas vis dar veikia.“

Rusiškos ir kiniškos vakcinos labiausiai sudomino besivystančias šalis, kurios neturi pakankamai išteklių pirkti ir platinti vakarietiškus mRNR pagrindu pagamintus skiepus, kuriuos būtina laikyti giliai užšaldžius.

Nors tiek Rusijos „Sputnik V“ komanda, tiek Kinijos atstovai surengė susitikimus su EMA, reguliuotojas jų vakcinų dar neperžiūrėjo.

Greitai plintančios ligos atmainos ragina žmones kuo skubiau skiepytis. Pasak A. Dobrindto, naujausi tyrimai rodo, kad naujos mutacijos sudaro 20 proc. visų šalies infekcijų.

„Šalis visų pirma privalo užsakyti pakankamai vakcinų savo pačios gyventojams, – pabrėžė jis. – Negaliu iš kažkokių neaiškių moralinių paskatų stovėti paskutinis vakcinų pirkėjų eilėje ir paskui skųstis, kad man jų neužteko.“