Kanclerė Angela Merkel trečiadienį pažadėjo, jog bus imtasi griežčiausių veiksmų prieš nusikaltusius karius.

"Kanclerė aiškiai pasakė, jog, jos nuomone, šios nuotraukos yra sukrečiančios ir keliančios pasibjaurėjimą", - sakė vyriausybės atstovas spaudai Thomas Stegas, kuris dar pridūrė, kad A.Merkel reikalauja, jog kaltiesiems būtų taikomos "griežtos priemonės".

Besišypsančio, darbo drabužius vilkinčio kario, pozuojančio su žmogaus kaukole, nuotrauka buvo išspausdinta per visą pirmąjį populiariausio Vokietijos dienraščio "Bild" puslapį. Antraštė virš jos skelbė: "Šokiruojančios vokiečių karių nuotraukos".

Veikiausiai daugiau nei prieš trejus metus darytos nuotraukos pasirodo tuo metu, kai praėjus beveik 60 metų po Antrojo pasaulinio karo Vokietijos armija stengiasi sustiprinti savo vaidmenį pasaulyje, nors visuomenė tokius užmojus vertina skeptiškai. Kitoje nuotraukoje matyti, kaip neįvardijamas karys laiko kaukolę prie apnuogintos savo varpos, o trečioje ta pati kaukolė guli padėta ant lengvojo šarvuočio priekinio sparno.

"Šie vaizdai sukėlė pasišlykštėjimą ir siaubą, - spaudos konferencijoje, sukviestoje norint pristatyti naująją ilgalaikę Vokietijos saugumo strategiją, sakė gynybos ministras Franzas Josefas Jungas. - Visiškai aišku ir nediskutuotina, kad tokio Vokietijos karių elgesio jokiu būdu negalima toleruoti".

Pirmą kartą nuo 1994 metų F.J.Jungo pateiktoje apžvalgoje dėstoma Vokietijos armijos kaip kovinės ir antiteroristinės jėgos vizija.

Palyginti ramioje Afganistano šiaurėje ir Kabule tarnauja apie 3 tūkst. Vokietijos karių. Jų pajėgos įeina į NATO taikdarių misiją. Praėjusį mėnesį parlamentarai balsavo už tai, kad misija būtų pratęsta dar metams, nors daugelis vokiečių tam nepritaria.

F.J.Jungas nepatvirtino, kad minėtosios nuotraukos yra autentiškos ir teigė nurodęs pradėti tyrimą, o reikalui esant - konkrečių asmenų atžvilgiu imtis atitinkamų veiksmų.

VYKSTA TYRIMAS

Pasirodžius "Bild" straipsniui, ginkluotųjų pajėgų generalinis inspektorius Wolfgangas Schneiderhanas teigė, kad dėl šio incidento apklausiamas vienas šiuo metu tarnaujantis ir kitas tarnybą jau baigęs karys, o Potsdamo prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimo žmogaus palaikų išniekinimo.

Visų partijų parlamentarai pareiškė, jog nuotraukos juos sukrėtė. Prieš dvejus išspausdinus vaizdus, kaip amerikiečių kariai Irako Abu Graibo kalėjime žemina kalinius, buvo smarkiai pakenkta Jungtinių Valstijų armijos reputacijai.

"Jų (karių) neatsakingas ir nedovanotinas elgesys kenkia armijos ir mūsų šalies įvaizdžiui", - teigiama užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio pareiškime.

"Bild" nenurodo, nei iš kur žino, kad nuotraukos tikros, nei kaip jas gavo, tik rašo, jog jos darytos įprasto patruliavimo po Afganistano sostinę Kabulą metu.

Laikraštis cituoja neįvardytą armijos narį, kuris teigia, jog šie vaizdai užfiksuoti 2003 metų pavasarį, o žmogaus galva galėjusi būti paimta iš masinės kapavietės.

Dar prieš pasirodant straipsniui Vokietijos kariams buvo mesti kaltinimai Afganistane žiauriai elgusis su leidimą gyventi Vokietijoje turėjusiu turku, kuris vėliau buvo išsiųstas į Kubos Gvantanamo įlankoje esantį JAV kalėjimą.

Pirmą kartą į kovines operacijas Vokietijos kariai stojo po karo Jugoslavijoje. Dabar, nuo tų dienų praėjus septyneriems metams, karštuosiuose taškuose, įskaitant Balkanus, Afganistaną, Kongą ir Libano pakrantes, yra dislokuota maždaug 9 tūkst. vokiečių karių.