38 minučių trukmės pokalbio įrašas, kuriame karininkai diskutavo apie galimą Vokietijoje pagamintų raketų „Taurus“ naudojimą Ukrainoje, penktadienį buvo paskelbtas Rusijos socialinėje žiniasklaidoje.

„Čia įvyko rimta klaida, kurios neturėjo būti“, – spaudos konferencijoje sakė gynybos ministras Borisas Pistoriusas.

Pirminiai tyrimo rezultatai parodė, kad Vokietijos kariuomenės „ryšių sistemos nėra ir nebuvo pažeistos“, sakė ministras.

„Priežastis, dėl kurios telefono pokalbis vis dėlto galėjo būti įrašytas... yra individuali naudotojo klaida“, – sakė jis, pridurdamas, kad vienas iš diskusijos dalyvių, tuo metu lankęsis Singapūro aviacijos parodoje, prie susitikimo prisijungė per „neautorizuotą ryšį“, ir dėl to pokalbis buvo perimtas, sakė B. Pistoriusas.

Kadangi parodoje dalyvavo keli aukšto rango kariniai pareigūnai iš įvairių šalių, Rusijos žvalgybai šis renginys buvo „puiki proga“, sakė jis.

Viešbučiai, kuriuose gyveno parodos dalyviai, buvo „plačiai pasiklausomi“, o sėkmingas Vokietijos kariškių skambučio perėmimas buvo „atsitiktinis smūgis vykdant plataus masto veiksmus“, sakė B. Pistoriusas.

Kol kas po informacijos nutekinimo „asmeninės pasekmės nesvarstomos“, sakė jis. – „Neaukosiu savo geriausių karininkų (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino žaidimui“.

B. Pistoriusas sakė, kad dėl informacijos nutekinimo paskambino sąjungininkams ir buvo nuramintas, kad jų „pasitikėjimas Vokietija yra nepakitęs“.

„Visi supranta apie tokių pasiklausymo atakų pavojų ir žino, kad niekas negali užtikrinti šimtaprocentinės apsaugos“, – sakė jis.

Reaguojant į skubius Kyjivo raginimus, Vokietija spaudžiama siųsti Ukrainai ilgojo nuotolio raketas „Taurus“, taip prisidedant prie Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės, kurios siunčia savo tolimojo nuotolio ginklų sistemas.

Tačiau kancleris Olafas Scholzas atsisako pritarti raketų tiekimui, baimindamasis, kad tai gali įtraukti Vokietiją į karą.

Baerbock: pasiklausymo skandalas yra Putino hibridinio karo dalis

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock nutekintų Bundesvero kariškių pokalbių skandalą pavadino Rusijos prezidento Vladimiro Putino hibridinio karo dalimi.

Įvykiai rodo, „kad Rusijos karas vykdomas ne tik bombomis, raketomis, dronais ir baisiais išpuoliais prieš civilius gyventojus Ukrainoje“, sakė ji antradienį Sarajeve susitikusi su Bosnijos ir Hercegovinos diplomatijos vadovu Elmedinu Konakovičiu. Tai esą ir „hibridinis karas, kuris yra ir naratyvų karas“.

V. Putinas savo hibridiniu karu taip pat siekia „destabilizuoti kitas Europos šalis“, įspėjo A. Baerbock. „Todėl labai svarbu, kad nenuvertintume visų hibridinio karo aspektų“, – pridūrė ji. Kiekviena šalis, pasak ministrės, turi daryti viską dėl savo vidaus saugumo ir kibernetinio saugumo. Tas pats esą pasakytina ir apie išorės saugumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją