Izraelio derybų grupės vadovas Moshe'as Patelis kalbėjo apie „svarbų etapą“, dar labiau sustiprinsiantį abiejų šalių santykius. „Tikimės vaisingo derybų proceso ateinančiomis savaitėmis“, – sakė jis.

Izraelio „Arrow 3“ sistema turi tapti Europos oro gynybos sistemos dalimi. Izraelis ją vadina „pažangiausia tokio pobūdžio“ sistema ir teigia, kad ji gali sunaikinti atakuojančias ginklų sistemas kosmose, daugiau nei 100 kilometrų aukštyje virš atmosferos.

Derybos su Izraeliu prasidėjo po Rusijos pernai pradėto karo Ukrainoje. Pastaruoju metu galimas susitarimas vėlavo, nes Jungtinės Amerikos Valstijos nedavė reikalingo sutikimo. Sistemą kartu sukūrė įvairūs Izraelio kariuomenės sektoriai ir JAV priešraketinės gynybos agentūros. Dėl JAV indėlio bet kokiam sistemos eksportui reikalingas Vašingtono pritarimas.

Pasak Izraelio žiniasklaidos, sistema „Arrow 3“ kainuoja 2,5 mlrd. eurų.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas prieš kelias savaites per spaudos konferenciją su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu sakė, kad projektas yra „labai didelis bendradarbiavimo žingsnis į priekį“ .

Vėliau per kabineto posėdį B. Netanyahu sakė, kad derybos parodė, kaip pasikeitė žydų tautos likimas. "Per holokaustą žydai buvo bejėgiai prieš nacistinę Vokietiją. Po aštuoniasdešimties metų Vokietija siekia įsigyti gynybines sistemas iš žydų valstybės", - sakė jis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją