Anksčiau keleivių gabenimas jau buvo nutrauktas du kartus – spalio pradžioje ir rugpjūčio pradžioje.

„Vokietijai pavyko susitarti dėl pabėgėlių skraidinimo iš Irako į Baltarusiją nutraukimo, skelbia Vokietijos užsienio reikalų ministerija. Jos atstovai sako, kad Jordanija taip pat atšaukė kelis jungiamuosius reisus“, – rašo šaltinis.

Panašias priemones Irakas jau taikė rugpjūtį – po pirmojo pranešimo apie Irako piliečio mirtį prie sienos su Lietuva. Nepaisant to, migrantai gana greitai pradėjo skristi su persėdimu Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Turkijoje.

Antrą kartą skrydžiai buvo nutraukti spalį: tuomet Irako civilinės aviacijos valdyba paskelbė iki atskiro pranešimu skrydžius nutraukianti.

Sprendžiant iš susirašinėjimo su Minsko oro uostu, skrydžiai iš Irako privalėjo būti atnaujinti lapkričio 1-ąją.

Skrydžiai turėjo būti vykdomi keturis kartus per savaitę, jų operatorius – bendrovė „Iraqi Airways“.

Pastarosiomis dienomis sumažėjo į Vokietiją per Baltarusiją ir Lenkiją mėginančių patekti migrantų skaičius, ketvirtadienį teigė šalies pareigūnai, tačiau įspėjo, kad situacija išlieka nenuspėjama.

„Nors nuo rugpjūčio, rugsėjo ir spalio pradžios kas savaitę stebėjome didėjančius skaičius, dabar pasiekėme tašką, kai skaičiai daugiau ar mažiau stagnuoja“, – prie Vokietijos ir Lenkijos sienos esančiame Frankfurto prie Oderio mieste sakė policijos atstovas Jensas Schobranskis.

Pareigūnai atidžiai stebi į šalį iš krizės veikiamų regionų mėginančių patekti žmonių skaičius, srautams taip pat padidėjus ir keliose kitose Europos šalyse. Kai kurios jų dėl didelių skaičių kaltina tyčinius Minsko veiksmus. Reaguodamas į jo režimui paskelbtas ES sankcijas, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka gegužę pareiškė, kad Minskas nebetrukdys migrantams keliauti toliau į ES.

Nuo tada vis dažniau pranešama apie mėginimus neteisėtai kirsti ES išorines sienas iš Baltarusijos teritorijos. Daugelis į Vokietiją neteisėtai atvykstančių migrantų patenka į šalį pro rytinės Brandenburgo žemės sieną. Apie padidėjusius srautus taip pat pranešama Saksonijoje ir Meklenburge-Pomeranijoje. Anot J. Schobranskio, pastaruoju metu skaičiai kiek sumažėjo. „Tačiau vis vien kyla didelis iššūkis su visu tuo susitvarkyti“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)