„Mes turime labai skirtingų potyrių santykiuose su Rusija, tebėra sunki padėtis Ukrainos rytuose, vėl pažeidžiamos paliaubos“,– kalbėjo per NATO šalių ministrų susitikimą Briuselyje Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris.

„Bet mes taip pat matome, kad Rusija akivaizdžiai konstruktyviai veikia ieškant sprendimo Sirijoje“, – pridūrė jis.

Rusijos intervencija Ukrainoje ir parama promaskvietiškiems sukilėliams, kovojantiems su vakarietiška vyriausybe Kijeve, labai pablogino santykius su Vakarais bei privertė NATO įšaldyti praktiškai visą bendradarbiavimą su Maskva.

Nuo praėjusių metų birželio nebuvo nė vieno susitikimo ambasadorių lygiu NATO ir Rusijos taryboje (NRT), kuri rūpindavosi visais abiejų pusių kontaktais. Pasak F.-W.Steinmeierio, dabar jau laikas vėl imtis šios problemos.

„Aš siūlau ... (pasinaudoti) galimybe mažinti pavojų ir mainytis informacija su Rusija. Dabartinėje situacijoje tai reikštų, kad mes mėginame padaryti šią priemonę vėl prieinamą“,– sakė jis turėdamas omenyje NRT.

F.-W.Steinmeieris sakė, kad jo kolegos NATO organizacijoje sutiko paprašyti NATO vadovo Jenso Stoltenbergo pradėti parengiamąjį darbą tokioms deryboms.

Vėliau trečiadienį J.Stoltenbergas pažadėjo „išnagrinėti, kaip mes galėtume pasinaudoti šia taryba kaip priemone politiniam procesui“.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad, kol krizė Ukrainoje lieka neišspręsta ir Rusija nesilaiko savo įsipareigojimų Minsko taikos sutartyje, įprastos veiklos negali būti.

Anksčiau trečiadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad Vašingtonas sveikina Rusijos įsitraukimą į pastangas užbaigti konfliktą Sirijoje, kur Maskva galėtų atlikti „nepaprastai konstruktyvų“ vaidmenį.