Vidaus reikalų ministras Hansas Peteris Friedrichas pareiškė, jog iki šiol nėra aišku, ar nedidelė ekstremistų grupuotė, kurios nariai prisipažino nužudę devynis iš užsienio kilusius verslininkus ir vieną policininkę, palaikė ryšius su kokiu nors didesniu tinklu.

"Didelį nerimą kelia tai, jog virtinė nužudymų visoje Vokietijoje nebuvo niekaip susieta su ultradešiniaisiais sluoksniais Tiuringijoje", kur veikė ši grupuotė, H.P.Friedrichas sakė dienraščiui "Bild".

"Žemių vidaus reikalų ministrai raginami siekti geresnės koordinacijos tarp policijos ir vidaus žvalgybos žemių lygmenyje. Aš tvirtai tam pritariu", - pridūrė jis.

Federaliniai prokurorai praeitą savaitę pradėjo tyrimą, kai pistoletas, iš kurio buvo nušauti devyni žmonės, buvo rastas 36 metų Beate Zschaepe namuose. Ši moteris prisipažino esanti neonacė.

B.Zschaepe, kurią policija norėjo apklausti dėl lapkričio 4 dieną įvykdyto vieno ginkluoto apiplėšimo rytiniame Jenos regione, pasidavė pareigūnams po to, kai susprogdino savo nuomotą butą rytiniame Cvikau mieste.

Du kiti asmenys, siejami su šiuo apiplėšimu ir palaikę artimus ryšius su B.Zschaepe neonacių aplinkoje, buvo rasti negyvi savo automobiliniame namelyje. Tyrėjai mano, kad šie įtariamieji nusižudė.

Jų kemperyje policija rado kitą šaunamąjį ginklą, iš kurio 2007 metais pietiniame Heilbrono mieste buvo nušauta į galvą viena policininkė. Šis nusikaltimas taip ir nebuvo išaiškintas.

Ten pat rastoje DVD plokštelėje buvo vaizdo įrašas, kuriame 38 metų Uwe Mundlosas ir 34 metų Uwe Boehnhardtas prisipažino, kad jie 2000-2006 metais nužudė aštuonis turkus verslininkus ir vieną graiką, taip pat minėtą policijos pareigūnę.

Kaip rašo savaitraštis "Der Spiegel", jiedu taip pat prisipažino susprogdinę vinių prikaišiotą bombą viename Kelno kvartale, kuriame gyvena daugiausiai turkai imigrantai. Per šį išpuolį buvo sužaloti keli žmonės.

Teisėjas sekmadienio vakarą skyrė B.Zschaepe kardomąjį areštą.

Daugelis Vokietijos laikraščių savo pirmuosiuose puslapiuose išspausdino nuotrauką, kurioje matoma ramaus veido moteris, susirišusi į kaselę kaštoninius plaukus ir dėvinti akinius tamsintais lęšiais.

Kaip pranešama, ji iki šiol nesutiko kalbėtis su pareigūnais, reikalaudama susitarimo dėl švelnesnės bausmės mainais į visišką prisipažinimą.

"Bild" nurodė, kad žudikai daugelį savo aukų nušovė į veidą iš arti ir netgi nufilmavo jų kruvinus lavonus kaip savo trofėjus.

Sekmadienį policija suėmė įtariamą 37 metų bendrininką Holgerį G.

"Neabejotina, kad tai yra naujas matmuo ultradešiniųjų smurte - būtent dėl to federaliniai prokurorai tiria kaltinimus dėl teroristinės organizacijos įkūrimo, - sakė H.P.Friedrichas. - Federalinės prokuratūros ir federalinės policijos tyrimas greitai nustatys, ar trys žinomi kaltininkai buvo susiję su didesniu tinklu."

Žiniasklaida savaitgalį kėlė prielaidas, kad tyrėjai susekė ekstremistinę "Rudosios armijos frakciją" - ultradešinįjį judėjimą, kurio ideologija yra dabar jau nebeveikiančios "Raudonosios armijos frakcijos", praeito amžiaus 8-10 dešimtmečiais nužudžiusios daugiau nei 30 žmonių, veidrodinis atspindys.

A.Merkel sakė esanti sukrėsta dėl šių nusikaltimų ir žadėjo, kad Vokietijos teisėsauga išaiškins visus atsakingus asmenis.

Vokietijos musulmonų centrinės tarybos pirmininkas Aimanas Mazyekas sakė, kad šalyje ultradešiniųjų "terorizmo" problema buvo "chroniškai nepakankamai vertinama", o saugumo dėmesys buvo daugiausiai sutelktas į islamistus kovotojus, rašo dienraštis "Neue Osnabruecker Zeitung".

Vokietijoje gyvena apie 3 mln. turkų.

H.P.Friedrichas perspėjo, kad Vokietijos ultradešinieji ekstremistai gali surengti smurto išpuolių, panašių į tuos, kuriuos šių metų liepą Norvegijoje įvykdė Andersas Behringas Breivikas (Andersas Bėringas Breivikas), prisipažinęs dėl 77 žmonių nužudymo.

Ministras taip pat sakė "Bild", jog iki šiol nerasta jokių įrodymų, kad B.Zschaepe, U.Mundlosas ir U.Boehnhardtas buvo Vokietijos žvalgybos tarnybų informatoriai, nors tokias prielaidas plačiai aptarinėja žiniasklaida.

Tačiau "Bild" citavo tyrėjus, kurie sakė, jog B.Zschaepe nuo 1998 metų ne kartą bendravo su šalies žvalgybos agentais, pareigūnams mėginant infiltruotis į neonacių grupuotes.