Naujuoju teisės aktu siekiama paskatinti kvalifikuotus darbuotojus iš ne Europos Sąjungos valstybių atvykti į Vokietiją, taip pat atverti galimybes šalyje jau esantiems prieglobsčio prašytojams.

Per galutinį vardinį balsavimą už įstatymą balsavo 388 parlamentarai, prieš – 242, o 31 susilaikė.

Valdančioji koalicija, kurią sudaro kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratai (SPD), Žaliųjų partija ir Laisvieji demokratai (FDP), beveik vienbalsiai balsavo už.

Opozicinis konservatorių blokas CDU/CSU ir kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) balsavo prieš įstatymą, pranešė Bundestago administracija.

Priimdama šį teisės aktą Vokietija įgijo „moderniausią pasaulyje imigracijos įstatymą“, – 736 vietų Bundestage Berlyne sakė vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser. Pasak jos, kitu žingsniu reikėtų „žymiai sumažinti biurokratiją“, kad kvalifikuotiems darbuotojams kelias į Vokietiją būtų ne toks sudėtingas.

Įstatymo projektą stabdė kliuvinys – vadinamoji galimybių kortelė, pagrįsta taškų sistema. Joje atsižvelgiama į būsimo imigranto kalbų mokėjimą, profesinę patirtį, amžių ir ryšį su Vokietija.

Pavyzdžiui, IT specialistai galėtų atvykti į Vokietiją net ir neturėdami aukštojo išsilavinimo, jei galėtų įrodyti, kad turi tam tikrą kvalifikaciją.

Prieglobsčio prašytojams, atvykusiems į šalį iki 2023 metų kovo 29 dienos, kurie dirba kvalifikuotą darbą arba turi perspektyvų jį dirbti, taip pat taptų lengviau pasilikti šalyje.

Opozicinės konservatyviosios CDU/CSU frakcijos pirmininko pavaduotoja Andrea Lindholz kritikavo reformą kaip „apgaulę“. Pasak jos, užuot atvėrusi kelią kvalifikuotiems darbuotojams, ji sumažino darbuotojų imigrantų išsilavinimo ir kalbos reikalavimų kartelę. O su naująja taškų sistema vyriausybė sukūrė „biurokratinį monstrą“, pridūrė A. Lindholz.

Valdančiosios FDP partijos atstovas Johannesas Vogelis teigė, kad Vokietija ima pavyzdį iš tokių sėkmingų imigracijos šalių kaip Kanada, Naujoji Zelandija ir Australija. „Su naujais protais ateina naujos idėjos“, – sakė jis.

Kraštutinių dešiniųjų partijos AfD atstovas Norbertas Kleinwächteris parlamente kalbėjo, kad Vokietija yra ne imigrantų valstybė, o „tėvynė“. Į Vokietiją atvyksta ne per mažai žmonių, o per daug žmonių, kurie nenori integruotis, sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją