Kaip rašoma ministerijos informaciniame biuletenyje, Didžioji Britanija ir Šiaurės Airija bus Bendrijos narės, kol įvyks teisinę galią turintis išstojimas.

„Po to, kai nepaisant visų pastangų užkirsti kelią balandžio 12 dieną įvykti chaotiškam „Brexit“ Britanijos parlamentas atmetė su ES parengtą susitarimą, tokia galimybė išlieka“, – rašoma dokumente, kurį ketvirtadienį gavo naujienų agentūra „Interfax“.

Jeigu Londonui ir Briuseliui pavyks pasiekti konsensusą, kelionių iš ES į Jungtinę Karalystę tvarka nesikeis iki 2020 metų gruodžio 31 dienos.

Taip bus ir vadinamojo kietojo „Brexit“ atveju – pasienyje reikės pateikti Bendrijos piliečių pasus ar asmens tapatybės korteles. Tačiau nuo 2021 metų sausio 1-osios šių dokumentų tikriausiai nebeužteks. Biuletenyje piliečiai raginami sekti Britanijos vyriausybės, Vokietijos vyriausybės bei Europos Komisijos pateikiamą informaciją.

Trečiadienį Britanijos parlamentas pritarė, kad „Brexit“ data būtų atidėta iki gegužės 22-osios, jeigu iki kovo 29 dienos būtų patvirtinta premjerės Theresos May siūloma išstojimo iš ES sutartis. Jeigu įstatymų leidėjai vėl atmestų vyriausybės parengtą „Brexit“ susitarimą, šalis iš Bendrijos turėtų išstoti balandžio 12-ąją.

Iš pradžių planuota, kad Jungtinė Karalystės pasitrauks iš ES kovo 29-ąją, bet per praeitą savaitę vykusį viršūnių susitikimą bloko lyderiai sutiko šį žingsnį atidėti, kad suteiktų Londonui galimybę apsispręsti dėl tolesnių veiksmų.