Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis sakė tokią žinią išsiuntęs Šiaurės Afrikos lyderiams. Migrantai iš Šiaurės Afrikos buvo apkaltinti dėl didžiosios dalies prieš moteris įvykdytų išpuolių Naujųjų metų naktį Kelne.

Vokietija planuoja Alžyrą ir Maroką įtraukti į saugių kilmės šalių sąrašą.

Šeštadienį Diuseldorfe policija sulaikė 40 asmenų iš Šiaurės Afrikos. Mieste, nuo Kelno nutolusiame apie 50 km, policija surengė operaciją prieš Šiaurės Afrikos gaujas, įtariamas vagystėmis ir prekyba narkotikais. Per šešias valandas trukusią operaciją policija patikrino beveik 300 žmonių dokumentus. Anot pareigūnų, ši operacija nebuvo susijusi su išpuoliais, įvykdytais Kelne.

Vokietijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad vis daugėja prieglobsčio prašytojų iš Alžyro ir Maroko. Pernai liepą atvykstančiųjų skaičius siekė vos tūkstantį, o gruodį viršijo 6 tūkstančius.

Tačiau daugelio žmonių, atvykusių iš Alžyro ir Maroko, prieglobsčio suteikimo prašymai yra atmetami.

Pastaruoju metu prieglobsčio suteikimo taisykles sugriežtinti siekianti Vokietijos valdžia išplėtė saugių kilmės šalių sąrašą ir į jį įtraukė Vakarų Balkanų šalis: Albaniją, Kosovą, Makedoniją, Juodkalniją, Serbiją, Bosniją ir Hercegoviną. Tai suteikia svaresnį teisinį pagrindą šalies vyriausybei deportuoti šių šalių migrantus. Pagal tarptautinę teisę, į prieglobstį pretenduoti gali tik tie, kurių gimtosiose šalyse jiems gresia pavojus.

Šiuo metu Vokietijos kanclerės Angelos Merkel krikščionių demokratų partija ketina į saugių kilmės šalių sąrašą įtraukti Alžyrą ir Maroką.

Buvęs Bavarijos premjeras: A. Merkel „naikina Europą“

Buvęs Bavarijos premjeras Edmundas Stoiberis pareiškė, kad Vokietijos kanclerė A, Merkel savo migracijos politika „naikina Europą“. Jo manymu, rugsėjį priimtas sprendimas atidaryti sienas pabėgėliams buvo didelė klaida, sukėlusi krizę Europos Sąjungoje.

„Panašiai kaip Horstas Seehoferis (dabartinis Bavarijos premjeras) manau, kad sienų atidarymas buvo didelė klaida. Šis sprendimas sukėlė krizę Europoje“, – sakė jis pirmadienį dienraštyje „Sueddeutsche Zeitung“ pasirodžiusiame interviu.

„Neklausdami kitų Europos šalių vyriausybių, suformulavome šią problemą kaip Europos problemą, atidarėme sienas ir pareikalavome nustatyti (pabėgėlių) kvotas, bet mūsų partneriai europiečiai jas ryžtingai atmeta“, – pažymėjo E. Stoiberis.

Anot jo, A. Merkel „pastatė kitas Europos šalis prieš įvykusį faktą“. „Didelė klaida yra tai, kad Vokietija viską vertina savo požiūriu“, – teigė Bavarijos politikas. „Mes manome, kad kiti lygiai taip pat žiūri į krizę. Bet taip nėra. Kiti nenori eiti tuo pačiu keliu“, – pareiškė E. Stoiberis.

Ekspremjeras atskleidė, jog sausio pradžioje per A. Merkel susitikimą su Bavariją valdančios Socialinės krikščionių sąjungos politikais jis kanclerei pasakė, jog ji „naikina Europą“.

Anot E. Stoiberio, A. Merkel neturi daug laiko savo politikai pakeisti – „daugių daugiausiai iki kovo pabaigos“. „Kitaip Vokietija ir Europa gali laukti pražūtingų padarinių“, – pabrėžė jis.