„Galiu patvirtinti, kad pradėjome tyrimą dėl įtarimų šnipinėjimu”, – naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas, paklaustas apie šią savaitę Vokietijos vyriausybės rusų žvalgybai mestus kaltinimus dėl fišingo (phishing) atakų, nukreiptų prieš parlamentarus.

Pirmadienį Berlynas griežtai sukritikavo tai, ką pavadino Rusijos bandymais paveikti rugsėjo 26-osios rinkimus. Per juos bus renkamas naujas parlamentas ir kanclerės Angelos Merkel įpėdinis.

Vokietija bedė pirštu į programišius iš Rusijos grupės „Ghostwriter”, kuri, kaip pranešama, specializuojasi dezinformacijos skleidime. Vokiečių žvalgyba mano, kad jie bandė gauti prieigą prie federalinių ir regioninių deputatų privačių elektroninio pašto paskyrų.

Vokiečių pareigūnų teigimu, už šių atakų slypi Rusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU. Jų metu taikytasi į tam tikrus politikus iš Vokietijos valdančiosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), taip pat į socialdemokratus.

Vokietijos vidaus žvalgybos tarnybos vadovas Thomas Haldenwangas liepą perspėjo, kad tokiems programišiams yra pasisekę pagrobti asmeninės informacijos, kuri gali būti panaudota visuotinių rinkimų išvakarėse.

Apie tyrimą paskelbta tvyrant itin didelei įtampai tarp Berlyno ir Maskvos dėl virtinės šnipinėjimo bylų, Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir įkalinimo bei besikartojančių kibernetinių atakų prieš Vakarus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)