Diskusijų metu pasisakęs Lietuvos atstovas Vytautas Landsbergis pastebėjo, kad Sovietų Sąjungos komunistinė imperija niekada nėjo taip toli, kad paskirtų Romos popiežių. Mat paaiškėjo, kad Kinija ketina paskirti naują Dalai Lamą.

"Turiu klausimą prisimindamas paskutinius Sovietų Sąjungos, kitos komunistinės imperijos, dešimtmečius. Ji vis dėlto niekad nėjo taip toli, kad paskirtų pasaulinės Katalikų Bažnyčios vadovą, Romos popiežių. Tais laikais daugelis tautų, atsidūrusios komunistų totalitarizmo priespaudoje ir netekusios pagrindinių teisių, buvo vadinamos pavergtosiomis tautomis. Ar Tibetas taip pat buvo anuomet pavergtųjų tautų sąraše, bent jau Jungtinės Karalystės ir JAV požiūriu? O šiandien Jūsų vyriausybės požiūriu – ar Tibetas yra pavergta tauta ar tik draugiškame Didžiojo brolio glėby?" - kalbėjo V.Landsbergis.

K.Chophelis atsakė, kad Tibetas yra pavergtoji tauta.

"Esame kolonizuota tauta. Mes nesiekiam nepriklausomybės, bet autonomijos. Tibeto statusui turi būti rastas tarptautinis sprendimas." - kalbėjo K.Chophelis.

Kalbėdamas apie situaciją Tibete Europos Parlamento pirmininkas H. G. Poetteringas paragino Europos Sąjungą apsvarstyti galimybę boikotuoti Pekino olimpines žaidynes, jei Kinija ir toliau laikysis savo kietosios linijos dėl neramumų Tibete.

"Jei ir toliau nebus kompromiso ženklų, manau, kad olimpinių žaidynių boikoto priemonės pateisinamos", - sakė parlamento pirmininkas.