"Nepalikime jų amžinai už tvoros. Mes puikiai matome, kad net sąvoka "Europinė perspektyva" mūsų dokumentuose sukelia alergiją ir priešinimąsi. Ką jau kalbėti apie aiškesnę formuluotę", - pranešime spaudai cituojamas Lietuvos politiko kreipimasis į Europos liaudies partijos (ELP) frakcijos kolegas Rytų kaimynystės klausimu.

"Vakarų Balkanai dar svarstomi, o Ukraina, Moldova, Kaukazas yra tiesiog ignoruojami kaip galimi ES nariai", - pažymėjo Lietuvos politikas frakcijos posėdyje svarstant pasiūlymus Europos Parlamento rezoliucijai dėl Europos kaimynystės politikos peržiūros rytų aspekto.

"Taip Elmaras Brokas atvirai pasakė viename paskutinių grupės posėdžių: "niekada!" Tai man priminė Gorbačiovo žodžius apie Lietuvos nepriklausomybę. Leiskite priminti, kad pastarąją Elmaras tada ryžtingai palaikė. Bet dabar net netiesiogiai minint Rytų kaimynų priėmimą ar narystę ES - net po šimto metų - tai sukelia pyktį ir bukus argumentus: mes neturime suteikti jiems vilčių. Aš esu kategoriškai prieš tokią poziciją", - kritikavo V. Landsbergis.

"Net prakeiktam žudikui ant kryžiaus buvo suteikta viltis. Su mūsų broliais Rytų Europoje neturėtų būti elgiamasi blogiau", - akcentavo europarlamentaras.

"Jei taip yra tai", anot V. Landsbergio, reiktų paklausti patiems savęs: "Kas mes esame, Europos Sąjunga? Ar mes - rojus išrinktiesiems, ar išverstas pragaras su užrašu virš vartų "Lasciate ogni speranza - Neturėkite vilčių, kurie už vartų " Taip, jūs pavėlavote dėl buvusio totalitarizmo ir postkolonijinių karų!".

"Atsiprašau, tačiau tai ne Europos dvasia, tai antieuropietiška pozicija. Norėdami ją įveikti turime pradėti nuo savęs", - užbaigė V. Landsbergis.