"Didžiausias Gruzijos laukiantis iššūkis - M. Saakašvilio ir B. Ivanišvilio partijoms susitarti dėl bendradarbiavimo ir atrasti konstruktyvią bendravimo formulę vengiant susipriešinimo, koks buvo rinkimų kampanijos metu. Jeigu abi partijos pasirinks bendradarbiavimo kelią, tai bus didžiulis visos Gruzijos laimėjimas. Nes akivaizdu, kad anksčiau susipriešinimo tarp partijų buvo daug, ir tiek visuomenės nuotaikoms, tiek ir valstybei jis buvo žalingas", - naujienų agentūrai ELTA teigė politologas.

B. Ivanišvilio praeities sąsajų su Rusija V. Jurkonis nebuvo linkęs sureikšminti. Pasak jo, akivaizdu, kad Rusija stengsis daryti įtaką Gruzijai, kad ir kas šioje valstybėje būtų valdžioje. Kita vertus, M. Saakašvilio kaltinimai oponentams bendradarbiavimu su Rusija nesumažino pastarosios vaidmens šalyje, bet gana neigiamai veikė tarpusavio pasitikėjimą, kuris yra būtinas sėkmingai valstybės ir visuomenės transformacijai.

"Ar tai būtų Ivanišvilis, ar tai būtų Saakašvilis, ar kitas politikas - Rusijos veiksnys Gruzijoje egzistuos visada. Juk Rusijos kariuomenė vis dar de facto yra Gruzijos teritorijoje. Bet kokia Gruzijos valdžia su Rusijos iššūkiais susidurs", - pabrėžė V. Jurkonis.

"Vis dėlto ne itin konstruktyvu kiekvieną kitaip mąstantį iš karto vadinti Rusijos šnipu, ko kartais nevengdavo daryti Saakašvilio aplinka. Reikia tikėtis, kad priešininkų demonizavimo bus mažiau, tikėtis, kad B. Ivanišvilis sugebės suvaldyti savo gana įvairių bendrapartiečių revanšistines nuotaikas" , - sakė jis.

Jis pažymėjo, kad šie rinkimai Gruzijoje yra pirmieji šalies istorijoje, kuomet valdančioji partija demokratiniu būdu, o ne protestais perdavė valdžią opozicijai.

"Nors bandyta parodyti Gruziją kaip ne itin demokratišką valstybę bei abejoti Gruzijos raida, šitie rinkimai paneigė mitus, neva Saakašvilis ir jo aplinka bando uzurpuoti valdžią. Dabar didelė atsakomybė guls ant "Gruzijos svajonės" partijos - ar jie bus atviri, laikysis savo pažadų, o kartu ir sugebės išlaikyti tinkamą, ne konfrontuojantį santykį su naująja opozicija", - kalbėjo politologas.

Politologo teigimu, Gruzija turėtų ir toliau siekti gilesnės integracijos į Europą.

"Bent jau rinkimų dieną abi pusės aiškiai pasakė, kad eurointegracija išlieka pagrindiniu uždaviniu. Ivanišvilis irgi nurodė, kad "Gruzijos svajonė" tikisi konstruktyvaus bendradarbiavimo su Saakašvilio aplinkos žmonėmis ir partija. Tačiau jis - naujas veikėjas, ir kaip jis elgsis jo partijai turint realią valdžią, ar sugebės suvaldyti gana skirtingus žmones savo partijoje, kokius sprendimus priims parlamentas, pasakyti tikrai dar per anksti" , - sakė V. Jurkonis.

Kaip vieną pagrindinių B. Ivanišvilio pergalės priežasčių V. Jurkonis nurodė itin didelius finansinius išteklius, mestus rinkimų kampanijai.

"Ivanišvilis - žmogus, turintis daugiau turto ir pinigų negu visas Gruzijos metinis biudžetas. Dėka pinigų buvo galima vykdyti aktyvią rinkimų kampaniją, suvienyti dalį anksčiau gana susiskaldžiusios ir susipriešinusios opozicijos", - sakė jis.

Kita svarbi priežastis, anot politologo - žmonių noras matyti permainas bei pokyčius.

"M. Saakašvilis bei jo partija valdžioje jau yra beveik dešimtmetį ir žmonėms natūraliai norėjosi pokyčių. Negalima paneigti M. Saakašvilio pasiekimų, bet ir ne visi žmonių lūkesčiai buvo išpildyti. Žinoma, tam yra ir labai objektyvių priežasčių, kad ir tas pats karas su Rusija 2008 m. Vargu ar tokiomis aplinkybėmis įmanoma tolygi plėtra ir kryptingas politikos kursas, juo labiau kad, pavyzdžiui, ženkliai sumažinti skurdą, ypač regionuose, yra tikrai daugiau nei dešimtmečio užduotis", - teigė V. Jurkonis.

Politologas tvirtino nemanąs, kad rinkimų rezultatai reikšmingai paveiktų Lietuvos ir Gruzijos santykius - pasak jo, tarp tautų yra užsimezgę draugiški ryšiai, kurie priklauso ne vien tik nuo valdžios ar vadovų bendravimo.

"Lietuvos ir Gruzijos santykiai - ne tik atskirų asmenybių ir institucijų bendradarbiavimo rezultatas. Sunku paaiškinti, kodėl lietuviai ir gruzinai taip teigiamai vertina vieni kitus, bet kažkoks ryšys tikrai egzistuoja ir jis jaučiamas. Manau, kad tokiame fone nišų bendradarbiavimui tikrai atsiras. Juo labiau, kad M. Saakašvilio partija išlieka reikšminga jėga parlamente. Nors B. Ivanišvilis nėra itin žinomas Lietuvos politikams, tai neturėtų dramatiškai paveikti gerų Lietuvos ir Gruzijos santykių", - sakė V. Jurkonis.

B. Ivanišvilio raginimus M. Saakašviliui atsistatydinti, kad įvyktų išankstiniai prezidento rinkimai, politologas vertino skeptiškai.

"Abu politikai iš pradžių turėtų kalbėtis tarpusavyje, o tik po to kalbėtis viešai, žiniasklaidoje. Tokio pobūdžio raginimai kelia naujas įtampas ir neabejotinai nėra gera įžanga tolesniam bendravimui. "Gruzijos svajonė" toli gražu nėra vienalytė, tad šiuo metu jiems svarbiausia koncentruotis į savo partijos konsolidavimą, savo darbotvarkės formavimą bei pažadų vykdymą", - sakė V. Jurkonis.

"Konfrontacija su prezidento institucija nėra prasminga ir todėl, jog M. Saakašvilio kadencija baigsis jau netrukus, o išankstiniai rinkimai ne itin ką pakeistų, nebent tik suteiktų pagrindą aršiai kovai, konfliktams bei, neatmestina, suteiktų didesnę erdvę interesams iš didžiosios kaimyninės valstybės veikti šiuos procesus. Neabejoju, jog Gruzijos visuomenė norėtų matyti daugiau darbų, o ne kalbų" , - pridūrė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį įvykusius Gruzijos parlamento rinkimus laimėjo milijardieriaus B. Ivanišvilio vadovaujamas opozicinis judėjimas "Gruzijos svajonė", kuris, rodo Gruzijos Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys suskaičiavus beveik visus biuletenius, surinko apie 55 proc. balsų.

Naujasis judėjimas "Gruzijos svajonė" maždaug 15 proc. lenkia prezidento M. Saakašvilio partiją "Vieningasis nacionalinis judėjimas", už kurį balsavo 40,2 proc. rinkėjų, trečiadienį Tbilisyje paskelbė Rinkimų komisija, suskaičiavusi 97 proc. balsų.

Jau antradienį M. Saakašvilis pripažino savo pralaimėjimą. Jis pareiškė, kad jo partija traukiasi į opoziciją.

ES pasveikino rinkimus laimėjusią "Gruzijos svajonę". "Ir atsakinga vyriausybė, ir konstruktyvi opozicija yra pagrindinės funkcionuojančios demokratinės visuomenės dalys", bendrame pareiškime pareiškė ES užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton ir plėtros komisaras Stefanas Fuele.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pasveikino gruzinų tautą su taikiais rinkimais. Tai yra "istorinė diena" visiems gruzinams ir demokratinei Gruzijos ateičiai", teigiama Valstybės departamento pareiškime. JAV paragino visas partijas konstruktyviai bendradarbiauti.

Po opozicijos lyderio B. Ivanišvilio pergalės rinkimuose Rusija neatmetė galimybės normalizuoti pašlijusius santykius su kaimyne. "Parlamente bus atstovaujama atsakingesnėms ir konstruktyvesnėms jėgoms", - sakė ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas. Anot jo, Kremliaus partija "Vieningoji Rusija" yra pasirengusi dialogui.

Trečiadienį B. Ivanišvilis pareiškė, kad kaip Gruzijos premjeras savo pirmąjį oficialų vizitą surengs į JAV.