Pirmasis sprogimas bendrovės „Husky Energy“ įmonėje driokstelėjo apie 10 val. 6 min. vietos (18 val. 6 min. Lietuvos) laiku. Vėliau įvyko dar keli sprogimai, o gaisrui nevaldomai plečiantis virš gamyklos pakilo tirštas juodų dūmų debesis.

Nelaimė įvyko šalia 27 tūkst. gyventojų turinčio Supirioro miesto. Buvo paskelbtas nurodymas evakuoti teritoriją 5 km spinduliu aplink gamyklą, taip pat 16 km ilgio koridorių į pietus nuo įmonės, nes dūmai slinko ta kryptimi.

Kol kas neaišku, kiek žmonių buvo evakuota, bet Supirioro meras Jimas Paine'as sakė, kad evakuojama didžioji miesto dalis. Naftos įmonė yra pramonės zonoje, o artimiausi gyvenamieji rajonai yra maždaug už pusantro kilometro į šiaurės vakarus.

Supirioro ir netoliese esančio Meiplo miestelio mokyklos penktadienį dėl visa pikta atšaukė pamokas.

Ligoninės pareigūnai sakė, kad tik vieno iš sužeistųjų būklė sunki ir pridūrė, kad tas žmogus nukentėjo per sprogimą. Pasak įmonės pareigūnų, visi darbuotojai yra rasti, o pranešimų apie žuvusius nebuvo.

Įmonės direktorius Kollinas Schade sakė, kad pagrindinis besiveržiančių dūmų šaltinis yra degantis asfaltas. Jo liepsna buvo tokia kaitri, kad ugniagesiai negalėjo prisiartinti ir jos užgesinti.

Pareigūnai sakė nežinantys sprogimo priežasties. Avarijos aplinkybes aiškintis siunčiama JAV Cheminės saugos valdybos keturių darbuotojų grupė.

„Man buvo pasakyta, kad šis gaisras tikriausiai liepsnos, kol išdegs kuras – tai gali trukti porą dienų“, – televizijai WDIO sakė Supirioro ugniagesių vadas Nicholas Alexanderis.

Pagrindinis gaisro židinys buvo įmonės asfalto rezervuarai, sakė pareigūnai. Šioje įmonėje perdirbama žalia nafta ir gaminamas asfalas.

„Dega asfaltas, – nurodė K. Schade. – Tai šiek tiek panašu į (liepsnojančias) padangas. Kai jos užsidega, ugnis labai kaitri ir jas sunku užgesinti.“

Ugniagesių departamentas stengiasi neleisti ugniai išplisti, bet nesiima aktyviai jo gesinti ir laukia papildomos technikos bei išteklių.

Ši įmonė, „Husky Energy“ įsigyta praeitais metais, perdirba naftą, išgaunamą Kanados ir Šiaurės Dakotos telkiniuose.

Pasak K. Schade, gamykloje bet kuriuo paros metu būna apie 165 darbuotojus, įskaitant kontraktininkus.