Štai ką iki šiol žinome apie 47-erių metų Antikorupcijos fondo vadovo, atvirai kritikavusio prezidentą Vladimirą Putiną, mirtį:

„Mirė po pasivaikščiojimo“

Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba pranešė, kad A. Navalnas, kurį dar prieš patenkant į kalėjimą buvo kėsinamasi nunuodyti, blogai pasijuto po pasivaikščiojimo.

„Po pasivaikščiojimo A. Navalnas pasijuto blogai, beveik iš karto prarado sąmonę. Nedelsiant atvyko medicinos personalas, buvo iškviesta greitosios pagalbos komanda“, – teigiama įkalinimo tarnybos pranešime.

„Buvo bandoma jį atgaivinti, bet nesėkmingai. Medikai patvirtino nuteistojo mirtį. Mirties priežastys nustatinėjamos“, – priduriama pranešime.

Rusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl mirties.

Advokatams nepranešta

A. Navalno gynybos komanda teigė, kad jiems nebuvo pranešta apie Rusijos opozicionieriaus mirtį, ir pridūrė, kad vienas iš advokatų vyksta į atokų Charpo kalėjimą Arkties regione, kad išsiaiškintų visas aplinkybes.

Tačiau Vakarų vyriausybės suskubo kaltinti Kremlių.

„Rusijos vyriausybei tenka didelė atsakomybė dėl A. Navalno mirties“, – socialiniame tinkle „X“, anksčiau žinomame kaip „Twitter“ parašė Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide‘ė.

Pataisos kolonija

A. Navalnas Rusijoje kalėjo nuo 2021 m. sausio, kai buvo nuteistas kalėti kolonijoje už „ekstremizmą“. Praėjusių metų rugpjūtį ši bausmė buvo pratęsta iki 19-os metų. Tai buvo tik paskutinė iš virtinės laisvės atėmimo bausmių už kaltinimus, tarp kurių buvo ir turto pasisavinimas.

Didžiąją kalinimo dalį jis praleido sustiprinto režimo kolonijoje IK-6 Vladimiro srityje, esančioje maždaug už 250 km į rytus nuo Maskvos.

Gruodžio mėnesį jis dingo daugiau nei dviem savaitėms. Mėnesio pabaigoje paaiškėjo, kad jis buvo perkeltas į liūdnai pagarsėjusią IK-3 koloniją Charpe, esančią Arktyje.

Gruodžio 26 d. socialinėje žiniasklaidoje A. Navalnas rašė, kad po „gana varginančio“ 20-ies dienų trukusio perkėlimo į atokų kalėjimą už poliarinio rato jis jaučiasi „gerai“.

IK-3 kolonija yra įsikūrusi daugiau kaip 1 900 km į šiaurės rytus nuo Maskvos. Jos pavadinimas reiškia „Šiaurės pašvaistė“, tačiau ji vadinama „Poliariniu vilku“.

Kolonija pastatyta 20-ojo amžiaus septintajame dešimtmetyje stovyklos, – kuri buvo Stalino laikų darbo stovyklų tinklo, žinomo kaip Gulagas, dalis, – vietoje. Joje gali tilpti iki 1 020 kalinių. Kaliniai dirba šiaurės elnių odų apdorojimo darbus.

Iki kalėjimo – apnuodijimas

A. Navalnas, prieš patekdamas į kalėjimą 2021 metais po pasikėsinimo jį nužudyti nunuodijant, organizavo didžiulius antivyriausybinius protestus.

2007 m. pradėjęs nuo kovos su korupcija kampanijos, 2011-2012 m. A. Navalnas vadovavo didžiuliams protestams, o 2013 m. sulaukė pirmojo nuosprendžio už turto pasisavinimą. Jis neigė kaltinimus.

Po to, kai jam buvo neleista dalyvauti 2018 m. prezidento rinkimuose, 2020 m. rugpjūtį A. Navalnas buvo paguldytas į Sibiro ligoninę po to, kai skrydžio metu prarado sąmonę.

Jis buvo perkeltas į Berlyno ligoninę, kur atlikus tyrimus paaiškėjo, kad jis buvo apnuodytas sovietmečiu sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A. Navalnas dėl apnuodijimo apkaltino Putiną. Kremlius šį teiginį paneigė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją