Rusija reikalauja, kad Ukraina „nutrauktų karinius veiksmus“, pakeistų savo šalies konstituciją taip, kad būtų garantuotas neutralumas, Krymą pripažintų Rusijos teritorija, o separatistines Donecko ir Luhansko „respublikas“ pripažintų nepriklausomomis, išdėstė Kremliaus atstovas spaudai D. Peskovas.

Agentūrai „Reuters“ D. Peskovas taip pat nurodė, kad Rusija Ukrainai pranešė esanti pasirengusi kuriam laikui sustabdyti karinius veiksmus, jei Kyjivas sutiks su pateiktomis sąlygomis.

Šis pareiškimas buvo kol kas aiškiausias Rusijos pranešimas apie sąlygas, kurias, jos manymu, Ukraina turi patenkinti, kad būtų nutrauktas jau 12-ą dieną tebesitęsiantis karas, kurį ji pati vadina specialiąja karine operacija, rašo „Reuters“.

Pasak D. Peskovo, Ukrainai sąlygos buvo žinomos.

„Buvo pasakyta, kad viską galima sustabdyti akimirksniu“, – patikino jis.

Paprašytas pakomentuoti neutralumo elementą, D. Peskovas paaiškino: „[Ukraina] turi įtraukti į konstituciją tokias pataisas, kurios prilygtų jos atsisakymui įstoti į bet kokį bloką. Šitai įmanoma tik pakeičiant konstituciją.“

Kremliaus atstovas spaudai patvirtino, kad jokių kitų su teritorija susijusių pretenzijų Ukrainos atžvilgiu Rusija neturi.

„Ukrainos demilitarizaciją tikrai jau baigiame. Ir baigsime. Svarbiausia – kad Ukraina nutrauktų karinius veiksmus. Ji turi nutraukti karinius veiksmus ir tada niekas nebešaudys“, – kalbėjo jis.

„Konstitucija turi būti pakeista taip, kad Ukraina nebegalėtų siekti įstoti į bet kokį bloką. Taip pat nurodyta, kad Krymas turi būti pripažintas Rusijos teritorija, o Doneckas ir Luhanskas – nepriklausomomis valstybėmis. Štai ir viskas. [Karas] tada baigsis akimirksniu“, – sakė D. Peskovas agentūrai „Reuters“.

Šaltinis: Zelenskio atsakymas – kategoriškas

Vykstant deryboms Rusija pareikalavo, kad Ukraina pripažintų vadinamųjų DLR ir LLR nepriklausomybę, okupuotą Krymą – Rusijos teritorija, o ministru pirmininkų skirtų prorusiškos partijos „Opozicinė platforma – Už gyvenimą“ pirmininką Jurijų Boiko.


Apie tai „Twitter“ žinute pranešė žurnalistas Christo Grozevas, remdamasis su Rusijos ir Ukrainos derybų eiga susipažinusių šaltinių perduota informacija.

Remiantis žurnalisto pranešimu, Volodymyro Zelenskio atsakymas Rusijai buvo kategoriškai neigiamas.

„Ką siūlė Rusija, man pranešė du apie tai, kaip vyko Rusijos ir Ukrainos derybos (įskaitant ir neoficialiais kanalais vykusias derybas), žinantys asmenys, – nurodė jis. – Formaliai V. Zelenskis ir toliau galėtų likti prezidentu, tačiau ministro pirmininko poste Rusija norėtų matyti J. Boiko. Dar Ukraina turėtų pripažinti DLR ir LLR bei Krymą. Apie jokį NATO negali būti nė kalbos. V. Zelenskis kategoriškai pasakė „Ne“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją