11 mln. gyventojų turintis Kinijos miestas, kur virusas praėjusių metų pabaigoje atsirado, pareigūnams sausio 23 dieną uždraudus žmonėms išvykti virto miestu vaiduokliu.

Tūkstančiams pacientų kiekvieną savaitę plūstant į ligonines, valdžia vasario pradžioje sugriežtino suvaržymus ir uždarė žmones jų namuose.

Bendruomenių uždarymas padalijo miestą, skirtingi rajonai ėmė taikyti įvairaus laipsnio kontrolę, o daugelis juose uždarytų žmonių maistą ėmė pirkti grupėmis internetu.


Kontrolės priemones įgyvendino rajonų komitetų armija ir barjerų tinklas.

Kai kurios užtvaros atrodo oficialesnės už kitas. Vienoje vietoje prie ilgos žalios užtvaros kabo raudona Komunistų partijos vėliava ir propagandiniai šūkiai, stovi palapinė.

Kitur skylės pastatytoje tvoroje buvo užkrautos bendro naudojimo dviračiais. Vienoje vietoje, kur mėlyno metalo tvora buvo prakirpta, plyšys buvo užtaisytas vielomis priraišiotu dviračiu.

Viena ištuštėjusia gatve palei kitą mėlyną tvorą žygiavo kareiviai, tolumoje matėsi tuščias parkas ir pagoda.

Tačiau užtvaros nebuvo neįveikiamos. Prekiautojai šviežiais makaronais vienoje tvoros pusėje perduodavo plastikinius maišelius pirkėjams kitoje pusėje.

Uždarius milijonus gyventojų, ėmė rastis augančio nepasitenkinimo ženklų.

Šį mėnesį į vieną Uhano bendruomenę atvykusią vicepremjerę Sun Chunlan pasitiko pikti gyventojų šūksniai. Kaip pranešta, žmonės skundėsi, kad jai demonstruojamas inscenizuotas maisto pristatymas.

Vis dėlto Uhane artinasi diena, kai barjerai gali būti išmontuoti.

Ketvirtadienį mieste nepranešta apie jokius naujus užsikrėtimo atvejus – pirmą kartą nuo sausio, kai pradėta skelbti tokius duomenis.

Uhane užregistruota dauguma iš 3 245 mirties nuo koronaviruso atvejų ir dauguma iš kone 81 tūkst. užsikrėtimo atvejų Kinijoje.

Pastarosiomis savaitėmis judėjimą varžančios priemonės buvo kiek sušvelnintos. Kai kurioms miesto kompanijoms buvo pasakyta, kad jos gali atnaujinti darbą.

Trečiadienį pareigūnai nusprendė, kad rajonuose, kurie laikomi neapimtais epidemijos, gyventojai gali judėti po savo gyvenamuosius kompleksus, bet negali burtis į grupes. Taip pat leista vėl atidaryti kasdienių prekių parduotuvėles ir turgelius.

Uhane praėjusią savaitę net apsilankė prezidentas Xi Jinpingas, kuris paskelbė, kad epidemijos plėtimasis šalyje jau „iš esmės pažabotas“. Tai buvo pirmas prezidento vizitas nuo krizės pradžios.