„Turint omenyje, kaip Lenkijos prezidentas vertino Seimo sprendimą lietuvinti lenkiškų pavardžių rašybą, taip pasielgti su jo pavarde būtų negražu“, – siūlydamas neskubėti priimti sprendimo atkreipė dėmesį sostinės tarybos narys Jaroslavas Kaminskis.

Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowskis įsitikinęs, kad L.Kaczynskio gatvės pavadinimą Vilniuje derėtų rašyti originaliai.

„Patiktų žmonėms, ar nepatiktų, Lenkijos prezidento pavardė gatvės lentelėse būtų ne originali, o adaptuota, – DELFI sakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė. – Daug kas nesupranta ir, man atrodo, nesupras, kodėl ir Lecho Kaczynskio atveju būtų priimtas toks sprendimas, tačiau lentelėse rašomi gatvių pavadinimai – visai kitas dalykas, nei pavardžių rašymas dokumentuose, spaudoje ar portaluose, jie privalo būti lietuviški“.

Kalbininkė pabrėžė, jog gatvių lentelės skirtos mums, jų paskirtis žymėti teritorijas, o šiuo atveju, pagal Kalbos įstatymą, viešieji užrašai gali būti tik lietuvių kalba.

Dar vienas iškilęs keblumas: kaip – Kačinski, ar Kačynski – tektų adaptuoti Lenkijos prezidento pavardę.

„Tuo metu, kai buvo aktualus klausimas, kaip transkribuoti lenkų tautybės žmonių pavardes lietuviškuose dokumentuose, Kalbos komisija priėmė perrašo taisykles, kuriose nurodoma, jog lenkų pavardėse esanti raidė „y“ paliekama ir lietuviškai rašomose pavardėse“, – priminė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vadovės pavaduotoja Jūratė Palionytė.

Pasak specialistės, tokias rekomendacijas, gerokai pasitarę, kalbininkai priėmė tiesiog dėl patogumo. „Žmogui neturi būti sunku pasakyti, kokioje gatvėje gyvena, o, pavyzdžiui, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, gali būti sunku originalo kalba pasakyti vietovardį ar pavardę“, – atkreipė dėmesį specialistė.

Tragiškai žuvusio prezidento vardu siūloma pavadinti trumpą gatvelę tarp Centrinio pašto ir buvusio savivaldybės pastato, kuriame prieš keletą metų įsikūrė prekybos centras. Gatvelė, kuria leidžiama vaikščioti tik pėstiesiems, eina nuo K. Sirvydo gatvės ir atsiremia į Gedimino prospektą.

Trečiadienį posėdžiavusi Taryba pritarė projekto pateikimui, prie jo planuojama grįžti po mėnesio.