Rockefellerių verslo interesai bei bandymai užsiimti politika (Nelsonas Rockefelleris net tapo viceprezidentu) leido jiems įsitvirtinti ir tapti viena garsiausių ir įtakingiausių šeimų JAV istorijoje.

Galima drąsiai teigti, kad Amerikos ekonomikos augimą ir plėtrą didžiąją XX amžiaus dalį skatino būtent ši šeima iš Niujorko, turėjusi didžiulės įtakos milijonų amerikiečių gyvenimams (ir ne visada gerąja prasme).

Pati Rockefellerių šeima taip pat neišvengė paslapčių ar prieštaringai vertinamų istorijų. Nuo darbo ginčų iki monopolių, perversmų ir net kanibalizmo. Kai kurie faktai iš Rockefellerių šeimos gyvenimo kaip reikiant kompromituoja net ir geriausius jų darbus bei pasiekimus.

Williamas A. Rockefelleris buvo aferistas

Williamas A. Rockefelleris buvo Johno D. ir Williamo Rockefellerio jaunesniojo tėvas. Šie du vyrai vėliau tapo tikrais pramonės titanais, sukaupusiais milžiniškus turtus. Nors šie du broliai didžiąją dalį savo turtų užsidirbo teisėtai, to paties pasakyti apie jų tėvą, kuris buvo meistriškas... aferistas, deja, negalima.

Dirbdamas keliaujančiu pardavėju, Williamas A. Rockefelleris dažnai apsimesdavo kurčiu ar nebyliu ir siūlydavo neva stebuklingų vaistų, kurie iš tiesų buvo beverčiai. Jis buvo žinomas pseudonimu velniškasis Billas. Jis taip pat turėjo meilužę ir susilaukė daugybės nesantuokinių vaikų, tačiau geriausias jų suktybių kūrinys – akių ir ausų gydytojo Williamo Livingstono vaidmuo.

Michaelą Rockefellerį suvalgė kanibalai?

Michaelas C. Rockefelleris dingo 1961 metų lapkričio 19 d. Tuometinio Niujorko valstijos gubernatoriaus Nelsono Rockefellerio 23 metų sūnus dalyvavo antropologinėje ekspedicijoje Naujojoje Gvinėjoje. Ten ir apvirto jo katamaranas. Tikėdamasis pasiekti krantą ir pakviesti pagalbos savo bendrakeleiviams, jaunas vyras išplaukė kranto link, ir jo niekas daugiau nebematė.

Nors daugelis mano, kad M. C. Rockefelleris nuskendo arba jį sudraskė ryklys ar krokodilas, yra tikinčių, kad jį ištiko dar baisesnis likimas. Tuo metu Naujosios Gvinėjos pietuose buvo nemažai genčių, kurios užsiėmė kanibalizmu. 1969 metais vienas olandų žurnalistas, tyręs M. C. Rockefellerio dingimą, nuvyko į atokų kaimelį, kur jam pasakė, kad jį nužudė ir suvalgė.

M. C. Rockefellerio mirtis ir po šiai dienai lieka neįminta mįslė.

Clarkas Rockefelleris

Nužudymas-savižudybė, pasiglemžęs tris gyvybes

Viena iš didžiausių tragedijų, ištikusių Rockefellerių šeimą, įvyko 1951 metais: Johno D. Rockefellerio dukterėčios dukra Winifred Emeny nužudė dvi savo dukras ir nusižudė pati. Moteris garaže užvedė du automobilius. Į vieną jų ji pasodino savo šešerių ir dvylikos metų dukras, o pati atsigulė ant žemės tarp dviejų automobilių su įjungtais varikliais. Šeimos tarnaitė vėliau visas tris rado be gyvybės ženklų.

„Standard Oil“ vaidmuo Ladlou skerdynėse

1913 metų rugsėjį beveik 11 tūkst. angliakasių Kolorade pradėjo streiką prieš kompaniją „Colorado Fuel & Iron Corporation“. Pasipiktinę darbininkai protestavo dėl mažų algų, pavojingų darbo sąlygų ir vergovę primemančių santykių su darbdaviu. Reaguodama į streiką įmonė, kuri priklausė Rockefellerių šeimai ir bendrovei „Standard Oil“, iškeldino darbininkus ir jų šeimas iš kompanijai priklaususio būsto. Protestuotojų ryžtas nesumažėjo, jie netoliese įkūrė palapinių miestelį ir pratęsė streiką.

Nacionalinės gvardijos padedama Rockefellerių šeimos įmonė streiką mėgino nutraukti, ir 1914 metų balandį du karių daliniai puolė palapinių miestelį netoli Ladlou. Įvyko tikros skerdynės.

Nužudę streiko lyderį, kuris mėgino susitarti dėl paliaubų, kariai ėmė šaudyti į bėgančias šeimas. Teigiama, kad tuomet žuvo 19 žmonių, tarp kurių buvo ir moterų bei vaikų.

Clarkas Rockefelleris – apsimetėlis ir žudikas

Rockefellerių šeimos pavardė žinoma visame pasaulyje, tad nenuostabu, kad įvairūs verslūs sukčiai ja naudojosi. Nepaisant to, ar žmogus tikrai priklauso tokiai garsiai šeimai, buvo galima nesunkiai patikrinti. Visgi vokiečiui imigrantui ir sukčiui Christianui Gerhartsreiteriui pavyko kelis dešimtmečius apsimesti šios garsios šeimos nariu.

Prisistatydamas Clarku Rockefelleriu bei miglotai apibūdindamas savo ryšius su garsiąja šeima, šis vyras sugebėjo įsisukti aukštuomenėje, gauti kelis pelningus darbus bei galiausiai vesti turtingą moterį.

Tikroji Ch. Gerhartsreiterio tapatybė paaiškėjo, kai jis mėgino pagrobti savo dukrą. Tada jis buvo susietas ir su 1994 metais Kalifornijoje įvykdyta žmogžudyste. Šiuo metu jis atlieka 27 metų laisvės atėmimo bausmę.

Rockefellerių šeimos tamsusis paveldas Brazilijoje

Rockefellerių šeimos fondas – filantropinė organizacija, kurią įkūrė ir jos veiklą valdo turtingoji šeima – Pirmojo pasaulinio karo metais savo veiklą pradėjo Brazilijoje. Maždaug tuo metu Brazilijos elitas itin susidomėjo vadinamuoju visuomenės sveikatos judėjimu, kuris iš esmės buvo barbariška suktybė, paremta eugenikos principais. Eugenika – pseudomokslinė teorija ir praktika, kurios tikslas buvo užtikrinti rasinę higieną.

1918 metais Rockefellerių šeimos fondas padėjo San Paule įsteigti Eugenikos draugiją ir tokiu būdu tiesiogiai finansavo programas, kurių tikslas buvo naikinti vargšus ir neįgaliuosius bei maišytos afrikiečių kilmės asmenis visoje Brazilijoje.

Vėliau, 7-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, Davidas Rockefelleris (bankininkas, kontroliavęs banką „Chase Manhattan“) viešai paskelbė, kad tuometinis Brazilijos lyderis Joao Goulart‘as yra nepriimtinas JAV bankininkystės bendruomenei.

„Rockefeller Group“ investavo daugiau nei 12 mln. JAV dolerių į 1962 metais Brazilijoje įvykusius rinkimus ir rėmė antikomunistines grupes, kurios didele dalimi prisidėjo prie 1964 metų perversmo, kai J. Goulart‘as buvo nuverstas, ir įsitvirtino karinė diktatūra.

Johnas D. Rockefelleris samdė karius, kad šie kovotų už jį Pilietiniame kare

Nors Johnas D. Rockefelleris save laikė vergovės priešininku, jis nenorėjo dalyvauti Pilietiniame kare, kilusiame 1861 metais. Remiantis jo pareiškimu, kad jis yra pagrindinis šeimos maitintojas, jam buvo pritaikyta išimtis ir jis samdė karius, kad šie kariautų kare jo vardu. Tai buvo dažna turtingųjų praktika. Beje, iš karo J. D. Rockefelleris neblogai užsidirbo.

Johnas D. Rockefelleris

Keista Nelsono Rockefellerio mirtis ir paslaptinga meilužė

Nelsono Rockefellerio politinė karjera buvo ilga ir sėkminga. Prieš 1974 metais tapdamas viceprezidentu, jis 14 metų ėjo Niujorko valstijos gubernatoriaus pareigas. Penkis vaikus turėjęs N. Rockefelleris su pirmąja žmona išsiskyrė 1963 metais, o skyrybos politikui anuomet buvo didelė blogybė. Nors turėjo mergišiaus reputaciją, jis 1963 metais vedė antrą kartą – jo išrinktąja tapo aštuoniolika metų jaunesnė moteris, vardu Happy.

1964 metais N. Rockefelleris pralaimėjo kovą Barry Goldwateriui dėl teisės tapti Respublikonų partijos kandidatu prezidento rinkimuose. Manoma, kad jam koją pakišo būtent jo nesantuokiniai ryšiai. Ir šėliojo N. Rockefelleris iki pat garbaus amžiaus. 1979 metais jis mirė nuo širdies smūgio, besismagindamas su 25 metų asistente, kuri kažkodėl visą valandą laukė, ir tik tada paskambino pagalbos.

Nelsonas Rockefelleris

„Standard Oil“ monopolis užgniaužė konkurenciją

Klivlende įkurta bendrovė „Standard Oil“ virto tikru naftos perdirbimo pramonės mamutu. 1880 metais ši kompanija perdirbdavusi 90–95 proc. visos Amerikoje išgautos naftos. Užgniauždama konkurenciją, jungdamasi su konkurentais ir siūlydama geležinkelių pramonei dosnių skatinimosi priemonių, ši kompanija sukūrė didžiulį monopolį.

1906 metais JAV vyriausybė iškėlė kompanijai „Standard Oil“ ieškinį pagal 1890 metų Shermano kovos su karteliais aktą, o 1911 metais kompanija buvo priversta atsisakyti visų savo stambių investicijų (iš viso 33 bendrovėse). Nors gerokai susilpnėjusi „Standard Oil“ dar kurį laiką gyvavo ir naudojosi teisinėmis spragomis. Šiuo metu tai, kas anksčiau buvo „Standard Oil“, gyvuoja tokiose gerai žinomose kompanijose, kaip BP, „Chevron“ ir „Exxon“ bei kitose.

Ankstyva Johno Rockefellerio trečiojo mirtis

1978 metais Johnas Rockefelleris trečiasis žuvo automobilio avarijoje. Tuo metu 72 metų filantropas buvo vyriausias Rockefellerių šeimos narys. Jo automobilis kaktomuša susidūrė su šešiolikmečio vaikino vairuojama mašina netoli šeimai priklausančios dvaro. Vaikinas taip pat žuvo.

Tragiška Richardo Rockefellerio žūtis lėktuvo katastrofoje

Richardas Rockefelleris buvo milijardieriaus bankininko Davido Rockefellerio sūnus. Būdamas garsiosios verslo magnatų šeimos atstovas, jis buvo tikras filantropas ir norėjo padėti kitiems. Deja, žuvo sulaukęs 65 metų, kai jo pilotuojamas lėktuvas 2014 metų birželį nukrito netoli Harisono, Niujorko valstijoje. Manoma, kad dėl avarijos kaltas tirštas rūkas.