Kaip rodo statistika, norinčių tapti kunigais per pastaruosius septynerius metus sumažėjo apie 40 proc. - rašo dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Pasak Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto profesoriaus sociologo Jozefo Baniako, dėl blogos situacijos kunigų seminarijose kalta pati Bažnyčia.

„Dvasininkai turi suprasti, kad turi reikalą su visiškai kitokiu jaunimu negu prie keliolika arba kelias dešimtis metų. Tai jaunuoliai, kurie išpažįsta visai kitokias moralines vertybes, o religinės vertybės yra jiems gana tolimos“, – sakė profesorius.

Dar mažesnis susidomėjimas rodomas vienuolių seminarijoms.

Sociologas sako, kad tarp savo studentų turi keletą buvusių klierikų. Kunigų seminarijose požiūris į seksą ir moteris yra archaiškas, primenantis viduramžius, o kunigai piešiami taip tarsi būtų pakilę virš visuomenės.

„Todėl popiežius Pranciškus, kuris nurodo, koks iš tikrųjų yra kunigo vaidmuo, sukėlė sąmaištį ir kritiką pačioje Bažnyčioje“, – pastebi mokslininkas.

Dar blogesnė situacija yra moterų vienuolynuose. Į juos pernai įstojo tik 226 moterys, 130 mažiau negu prieš trejus metus.

Dienraštis klausia, ar reikšmingas norinčių tapti kunigais sumažėjimas siejasi su skandalais, susijusiais su dvasininkais turto, politikos ar pedofilijos klausimais. J. Baniako nuomone, dvasininkijos moralinė situacija yra viena iš priežasčių dėl klierikų mažėjimo, nes viena kalbama, o kita daroma.

„Jaunimas nori švarios, laisvos nuo politikos religijos, o tai kas vyksta Lenkijos katalikų bažnyčioje juos atstumia“, – sako mokslininkas.