Erichas Priebke, kuriam 100 metų sukako pirmadienį, 1998-aisais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl jo vaidmens žudynių 1944 metais Italijoje Ardeatino urvuose, kur buvo sušaudyti 335 įkaitai, tarp jų 75 žydai, keršijant už partizanų 33 gyvybes nusinešusį išpuolį prieš vokiečių karius.

Kaip teigiama, Vokietijos nacių lyderis Adolfas Hitleris įsakė už kiekvieną nužudytą vokietį sušaudyti po dešimt italų. Tuo tarpu E.Priebke buvo kaltinamas, jog ne vien dalyvavo tose egzekucijose, bet ir įsakė nužudyti penkis kitus suimtuosius, kurie per klaidą buvo atvežti į minėtus urvus.

Po karo E.Priebke pabėgo į Argentiną ir gyveno ten, kol 1995 metais Italija pareikalavo jį išduoti ir surengė teismo procesą. 1999 metais nuteistasis paprašė suteikti jam malonę dėl trapios sveikatos ir senyvo amžiaus. Jam buvo leista likusią bausmės dalį atlikti namų arešte.

Aukų artimųjų asociacijai atstovaujantis advokatas Sebastiano Di Lascio sakė, kad E.Priebke, kuris niekada neneigė savo nusikaltimų, turėtų pagaliau prisipažinti.

"Tiesiog tikiuosi, kad bent jau per savo 100-ąjį gimtadienį jis suvoks, ką padarė, ir išdrįs paprašyti atleidimo", - sakė teisininkas.

Minint E.Priebke 90-ąjį gimtadienį, kaimiškoje vietovėje buvo surengtas vakarėlis, kuris užrūstino aukų artimuosius ir žydų bendruomenę.

"Iš tikrųjų tikiuosi, kad šįkart nebus nieko panašaus: tai būtų įžeidimas ne vien jo aukoms, bet ir visoms Holokausto aukoms", - pareiškė kairiųjų pažiūrų įstatymų leidėjas Sergio Boccadutri.

Taip pat buvo ne kartą skundžiamasi dėl nuteistajam suteiktos judėjimo laisvės: nuotraukose, kurias 2011 metų balandį paskelbė Italijos savaitraštis "Oggi", E.Priebke matomas pietaujantis restorane su draugais, vežamas motoroleriu ir apsipirkinėjantis vietos prekybos centre.

Jo artimas draugas Mario Merlino, pramintas "juoduoju profesoriumi" dėl savo neonacistinės praeities, sakė dienraščiui "Corriere della Sera", kad buvęs SS karininkas "daug labiau suartėjo su krikščionybe - galbūt dėl to, kad jaučia artėjančią savo gyvenimo pabaigą. Jis skaito Šventraštį, medituoja. Jis apkurtęs ir beveik visiškai praradęs atmintį."

"Mes jį priversim prisiminti", - pareiškė 65 metų Angelo Sermoneta, vadovaujantis Romos istorinės žydų bendruomenės draugijai "Ragazzi del 48".

"Italijos valdžia per gerai su juo elgiasi. Jis vežiojamas pasivaikščioti, į parką, restoranus. Žmogus, kuris iš daugybės žmonių atėmė galimybę sulaukti senatvės, dabar gyvena itin ramiai", - piktinosi A.Sermoneta.