„Žmonės išvyko. Veikiausiai turėjo tam priežasčių. Vieni tam pritaria, kiti – ne, vis dėlto jie, dauguma jų, toliau dirba mūsų šaliai, mūsų ekonomikai, jie dirba savo įmonėms. Dalis jų grįš, dalis – ne. Kam juos atstumti? Kam juos persekioti? Jie susiras darbą kitur. Juk jie ne vakar gimę“, – kalbėjo kompanijos „Norilsk Nickel“ valdybos prezidentas Vladimiras Potaninas.

Metalo kompanijoje „Norilsk Nickel“ akcijų paketą turintis V. Potaninas laikomas turtingiausiu arba antru turtingiausiu žmogumi Rusijoje.

Rusijos žiniasklaida rašo, kad į užsienį išvyko apie 700 tūkst. rusų, tad baiminamasi protų nutekėjimo nelengvu metu, kai Vakarai įvedė Rusijai griežtas sankcijas. Kremlius teigia, kad šis skaičius perdėtas.

2022 m. iš Rusijos išvyko apie 100 tūkst. IT specialistų. Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pavadino išvykusius iš šalies išdavikais, kuriems neturėtų būti leista grįžti namo.

Kiti politikai siūlė įvesti dirbantiems nuotoliniu būdu ir emigravusiems žmonėms didesnius mokesčius, atimti iš jų Rusijos pilietybę ir akcijas šalies įmonėse. Jie siūlo įstatymus, kurie kai kuriuose sektoriuose apskritai draustų darbą nuotoliniu būdu.

Rusijos valdžios atstovai neatsakė į „Reuters“ prašymą pateikti komentarą, tiesa, šalies Vidaus reikalų ministerija aiškiai pasakė, kad nepritaria pasiūlymams drausti IT specialistams dirbti iš užsienio ar įvesti jiems didesnius mokesčius.

V. Potanino teigimu, Maskvai labai reikia nuotoliniu būdų dirbančių žmonių, taip pat ir kompiuterių programuotojų, kad būtų galima atgaivinti šalies ekonomiką.

„Kalbant apie išteklius ir galimybes, kurių prireiks norint atitaisyti sankcijų mūsų ekonomikai padarytą žalą, – be abejo reikės tai padaryti galinčių žmonių. Todėl privalome gerbti jų įsitikinimus, net jei patriotiškiau nusiteikusiems žmonėms tai gali nepatikti“, – sakė jis.

Rusija gebėjo patenkinti tik 20 proc. savo kompiuterinės įrangos poreikių.

V. Potanino teigimu, pasiūlymai konfiskuoti išvykusių specialistų butus ar turtą prilygtų vagystei, be to, susilpnintų Rusijos investicijų potencialą.

„Gana tų skambių žodžių. Yra žmonių, kurie yra mūsų priešais, kurie kenkia, daro žalą mūsų šaliai. Jų gali būti visur. Juos reikia teisti. Reikia įrodyti jų kaltę ir juos nubausti pagal įstatymą. O tuos, kurie galvoja kitaip, reikia vertinti pagal indėlį į mūsų bendrą darbą. O tų, kurie išvyko, indėlis akivaizdus. Jie kuria produktą, kuris mums būtinas. Nekalbu apie mokesčių lengvatas, tačiau jokiais kitokiais būdais nediskriminuočiau tų žmonių“, – sakė V. Potaninas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)