Tai vienas galingiausių sprogdinimų, pastaraisiais metais sudrebinusių karo nuniokotą Afganistano sostinę.

Atsakomybę už šeštadienio išpuolį prisiėmė Talibanas. Tai jau antroji per pastarąją savaitę šio sukarintos grupuotės Kabule įvykdyta ataka.

Nugriaudėjus sprogimui kilo chaosas. Jo metu nenukentėję žmonės išsigandę bėgo iš įvykio sudraskytų kūnų dalimis nubarstytos išpuolio vietos, o ligonines užplūdo sužeistieji.

Pastaruoju metu Kabule, vienoje iš pačių civiliams nesaugiausių Afganistano vietų, padaugėjo tiek talibų sukilėlių, tiek džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vykdomų išpuolių.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris sakė už kelių metrų nuo sprogimo vietos esančioje Džamuriato ligoninėje matęs „daugybę žuvusių ir sužeistų“ žmonių. Gydytojai ir slaugytojai desperatiškai stengėsi padėti koridoriuose ant grindų gulintiems sužeistiems vyrams, moterims ir vaikams.

„Naujausiais duomenimis, 63 žmonės žuvo, o 151 sužeistas,“ – žurnalistams sakė vyriausybės spaudos centro direktorius Baryalai Hilali. Vėliau šis skaičius dar išaugo.

Jis pridūrė, kad žuvusiųjų dar gali padaugėti, nes kai kurių į ligonines atgabentų sužeistųjų būklė yra „kritinė“.

Rajone, kur įvyko sprogimas, yra kelių svarbių organizacijų, tarp jų – Europos Sąjungos, biurai. Kaip AFP sakė vienas pareigūnas, ES delegacijos Kabule nariai per incidentą nenukentėjo.

Sprogimo jėga sudrebino pastatų, esančių mažiausiai už dviejų kilometrų nuo įvykio vietos, langus ir sugriovė kai kuriuos šalimais esančius mažaaukščius statinius.

Pasak Vidaus reikalų atstovo spaudai, sprogimą sukėlęs savižudis greitosios pagalbos automobiliu sėkmingai pravažiavo mažiausiai vieną patikros postą. Jis teigė gabenąs ligonį į Džamuriato ligoninę.

„Antrame poste jis buvo atpažintas ir detonavo savo sprogmenų prikrautą automobilį,“ – AFP sakė Nasratas Rahimi.

Likus 20 minučių iki sprogimo vienas AFP reporteris matė, kaip už kelių šimtų metrų nuo įvykio vietos policija patikrino kelis greitosios pagalbos automobilius. Vairuotojai ir pacientai tuo metu stovėjo gatvėje. Greitosios pagalbos automobiliai šiame mieste tikrinami retai.

Talibanas per socialinius tinklus prisiėmė atsakomybę už šeštadienio išpuolį. Lygiai prieš savaitę šios grupuotės kovotojams įsiveržus į Kabulo viešbutį „Intercontinental“ žuvo mažiausia 25 žmonės, daugiausiai užsieniečiai.

Užsienio reikalų ministerija smerkia teroro išpuolį Kabule

Užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia sausio 27 dieną Afganistane prieš nekaltus žmones įvykdytą brutalų teroro išpuolį Kabulo centre. Sprogus užminuotam greitosios pagalbos automobiliui žuvo apie 95 ir sužeisti mažiausiai 158 žmonės.

Šią sunkią akimirką Lietuva reiškia solidarumą su Afganistano valstybe ir jos žmonėmis. Ši barbariška ataka prieš civilius žmones yra ciniškas išpuolis prieš žmogiškąsias vertybes. Terorizmo apraiškos bet kokia forma yra bendras visos tarptautinės bendruomenės priešas, prieš kurį ir toliau privalome kovoti sutelktomis pastangomis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasmerkė teroro aktą žinute socialiniame tinkle „Twitter“. „Esu pasibaisėjęs šiandienos barbariška ataka Kabule. Reiškiu nuoširdžią užuojautą nukentėjusių šeimoms“, - rašė ministras.

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per teroro ataką Kabule būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai dėl konsulinės pagalbos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje.
iOS: čia; Android: čia ir čia.