Van der Vormų šeima, mažai žinoma už Nyderlandų ribų, nepaisant visame pasaulyje valdomų aktyvų, šiais metais gaus 4 mlrd. JAV dolerių, pardavusi optikos mažmenininkę „Ray-Ban“ akinių gamintojai „EssilorLuxottica SA“. Pinigai keliaus į viešai vertybiniais popieriais prekiaujantį „Hal Trust“ fondą, kurį valdo minėta šeima.

„Man įdomu, ką „Hal“ darys su šiais milijardais, – sakė „ABN Amro Bank NV“ vertybinių popierių analitikas Thijsas Berkelderis. – Niekas už fondo ribų to nežino“.

Šeima galėtų grąžinti pinigus akcininkams, investuoti juos ar net uždaryti fondą bei tapti etatiniais filantropais, pažymėjo Amsterdame dirbantis analitikas.

Van der Vormų šeima jau buvo atsidūrusi tokioje padėtyje. Jie susikrovė savo turtus, kurdami „Holland America Line“, transatlantinę laivybos įmonę, kuri buvo parduota devintajame dešimtmetyje kruizų operatorei „Carnival Plc.“ už maždaug 500 mln. JAV dolerių. Šeima leido lėšoms suktis investicinėje bendrovėje, pažymėtoje „Holland America Line“ inicialais.

Nuo tada „Hal“ fondas susigrąžino beveik 2 000 proc., o šiandien aprėpia medienos, aviacijos ir laivybos valdas su daugiau nei 11,3 mlrd. eurų (12,5 mlrd. JAV dolerių) vertės aktyvais. Šeimos turtas siekia apie 11,2 mlrd. dolerių, remiantis naujausiais duomenimis apie jos dvi kontroliuojančiąsias bendroves, skelbia „Bloomberg Billionaires Index“, nors atskiri šeimos nariai gali turėti ir kito privataus kapitalo.

Pareikštinės akcijos


Nors „Hal“ vertybiniais popieriais prekiaujama viešai, fondo „virtuvę“ gaubia paslaptis. Įmonės akcijoms priklauso pareikštinės akcijos, leidžiančios savininkams slėpti savo tapatybę. Šeimos nariai bei kiti „Hal Trust“ vadovai minimi dokumentuose tik inicialais ir vengia viešumos. Kai vyresnysis darbuotojas Jaapas van Wiechenas buvo pakviestas į Amsterdamą prieš ketverius metus, kur jam turėjo būti įteiktas apdovanojimas, jis jo atsisakė ir renginyje nedalyvavo.

„Jie visada vengia atsakymų į net banaliausius klausimus ir užuot į juos atsakę tiesiog nukreipia jus į jų svetainę, – teigė „KBC Securities“ analitikas Joachimas Vansantenas. – Šiomis dienomis labai retai sutiksite tokią slaptą bendrovę kaip „Hal“.

61-ų Martijnas Van der Vormas, dar prieš penkerius metus ėjęs fondo vykdomojo pirmininko pareigas, gyvena Monake ir įpratęs vienas vykti jachta į prašmatnius pobūvius. Jo 48-erių metų pusseserė Carel Ole gyvena Londone ir vadovauja žemės ūkio investicinei įmonei, įsikūrusiai skersgatvyje greta turistų gausiai lankomos Padingtono stoties.

„Hal Trust“ atstovai atsisakė komentuoti, o pastangos susisiekti su Martijnu ir Carel Ole buvo bergždžios. „Hal Trust“ akcijų vertė šiais metais šoktelėjo 4,4 proc. ir trečiadienį Amsterdamo dienos prekyboje beveik nepakito, siekdamos 136,20 eurų.

Pagrobimus rengiančios gaujos


Turtingos olandų šeimos turi pagrindo būti atsargios. Šalis buvo pritrenkta 1983 metais, kai nusikaltėlių gauja pagrobė alaus daryklos magnatą Freddy Heinekeną, pareikalavę išpirkos. Po dviejų dešimtmečių ginkluoti vyrai pagrobė Claudią Melchers, milijardieriaus pramonininko Hanso Melcherso, pagrindinio „Hal“ akcininko, dukterį.

Be to, Nyderlandai yra visuomenė, kuri didžiuojasi egalitarizmu. „Nyderlanduose turtingiausios šeimos nenori viešinti savo turtingumo, – pažymėjo „Actiam NV“ analitikas Corne‘as van Zeijlas, turintis savo asmeninėje sąskaitoje įmonės akcijų. – Mano nuomone, šį faktą reikėtų vertinti platesniame Šiaurės Europos kultūros kontekste, – turtingos šeimos linkusios nedemonstruoti savo turtų“.

Nepageidaujamas dėmesys


Net jeigu šeima vengia būti dėmesio centre, jos turtai toliau auga. Pernai „Hal“ fondas toliau plėtė savo veiklą už Nyderlandų ribų, sudaręs 840 mln. dolerių vertės sandorį su JAV grindų dangos gamintoja „Formica“ ir Vokietijos ortopedinių technologijų įmone.

Fondas turi daugiau nei dvidešimties bendrovių akcijų, įskaitant ir tokias versloves kaip žemsiurbių įmonė „Boskalis Westminster NV“, „Safilo Group SpA“ ir naftos bei dujų paslaugų įmonė „SBM Offshore NV.“. 77 proc. optikos bendrovės Grand Vision NV“ akcijų pardavimas įmonei „EssilorLuxottica“, manoma, bus užbaigtas iki 2021 metų liepos.

Vis dėlto šeima neseniai susilaukė nepageidaujamo dėmesio. Teisinių paslaugų firmos „Mossack Fonseca“ nutekinti vadinamieji „Panamos dokumentai“ („Panama Papers“) atkreipė dėmesį į „Hal“ būstinę Kiurasao, Olandijos Karibų saloje, kurios mokestinė tvarka paskatino susidomėti Europos įstatymų leidėjus.

Būtent olandų naujienų tarnybos grupė, priklausanti „Hal“ fondui, ryžosi atsargiai pranešti nemalonią naujieną apie duomenų nuotėkį.

Kaip visada, Van der Vormai atsisakė komentuoti, kai „Panama Papers“ atskleista informacija išprovokavo protestus, vyriausybines apklausas ir atsistatydinimus tų pareigūnų, kurių finansiniai reikalai buvo demaskuoti.

Ryšiai su Roterdamu


Van der Vormai vis dar turi gilių sąsajų su Roterdamu per filantropinę veiklą. Martijnas ir Carel Ole remia fondus, kurie finansuoja miesto socialines bei kultūrines programas.
Vienas projektas skirtas iniciatyvai pertvarkyti senąjį „Holland America“ sandėlį į uosto muziejų, įamžinantį milijonus imigrantų, kirtusių jį pakeliui į Šiaurės Ameriką. Šeima ne visada buvo tokia santūri, sąmoningai liekanti šešėlyje.

Kaip keleto didžiausių pasaulyje kruizinių laivų savininkai, Van der Vormai vykdavo į iškilmingus pobūvius, kuriuose dalyvaudavo menininkai, politikai ir olandų karališkosios šeimos nariai.

1984 metais Martijno velionis tėvas Nico‘as nelauktai pasireiškė leidinyje „The New York Times“ vieno kruizinio laivo užbaigimo proga.

„Kvailybė palaiminga“, – cituodamas 16-ojo amžiaus olandų filosofą Erazmą Roterdamietį atsakė jis, paklaustas kodėl pastatė laivą.

„Holland American Line“, kurios ištakos siekia 1873 metus, tapo šeimos nuosavybės dalimi, kai Roterdamo verslininkas Willemas Van der Vormas išgelbėjo bendrovę nuo bankroto Didžiosios depresijos laikotarpiu. Jos laivai gabeno milijonus europiečių į Šiaurės Ameriką, daugelis iš jų keliavo su bilietu į vieną pusę.

Nico Van der Vormas galiausiai tapo bendrovės direktoriumi ir pagrindine šeimos turtų formavimo ašimi. Prieš mirtį 1995 metais jis perkėlė „Holland America“ būstinę į Siatlą, o kontroliuojančiąją bendrovę – į Kiurasao salą. Prieš tris dešimtmečius jis priėmė „Carnival“ steigėjo Tedo Arisono pasiūlymą įsigyti bendrovę.

Šeima ir toliau aktyviai sukasi Siatlo nekilnojamojo turto rinkoje. Per paskutinį amžiaus ketvirtį ji įsigijo daugiau nei dvi dešimtis nuosavybių šioje teritorijoje, tarp jų – ir valdą, kurios ištakos siekia miesto įkūrimo laikus ir kurią šeima pardavė pernai už 20,5 mln. JAV dolerių.

Van der Vormų „pirk-ir-laikyk“ strategija pasirodė verta dėmesio ir kitiems. Melcherių šeimos 17,4 proc. akcijos yra įvertintos 2,2 mlrd. JAV dolerių, rodo „Bloomberg Billionaire Index“ duomenys.

„Šeima išdrįsta daryti didelius statymus už bendroves ir kartu išdrįsta ilgą laiką išlaikyti savo investicijas, – pažymi „ABN Amro“ T. Berkelderis. – Tai šeimos turtas, todėl jie neturi tikslo maksimizuoti grąžą per metus“.