Nors Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė verčiasi per galvą, kad tik galėtų kuo greičiau atverti savo ekonomikas, jų nesugebėjimas anksti pažaboti viruso plitimo kainavo brangiai – šimtus tūkstančių mirčių. Vadinamasis nepasitikėjimas vakcinomis taip pat patikrina praktikoje strategijas, kai vakcinacija vertinama savotiška „stebuklinga kulka“. Kita vertus, tokios šalys kaip Australija ir Naujoji Zelandija sugebėjo kone visiškai išvengti patogeno, bet lėta pažanga vakcinacijos procese rodo, kad jos niekaip negali atšaukti sienų kontrolės bei karantinų, kurie pasmerkia jas izoliacijai.

Singapūras siekia eiti abiem keliais. Prieš porą savaičių pareigūnų išdėstytame plane nedidelė sala-valstybė, tampriai susieta pasaulinių saitų, svarsto planus atnaujinti dalį užsienio kelionių iki rugsėjo.
Tuo tikslu ji stengiasi nuslopinti delta atmainos sukeltą protrūkį ir pasiekti 80 proc. vakcinacijos lygį, kurį yra pasiekusios vos kelios valstybės, bet kuris, vyriausybės įsitikinimu, leis Singapūrui užsiimti pozicijas, kai jis galės gyventi su virusu be itin skaudžių nuostolių. Ir, panašu, kad šio tikslo pasiekti pavyks. Šią savaitę pranešta, kad paskiepyta jau 70 proc. gyventojų.

Šalies lyderiai neturi per daug iš ko rinktis. Šalies sugebėjimą apriboti mirtingumą nuo COVID-19 iki 37 mirčių iš dalies lėmė pastangos atkirsti savo populiaciją nuo išorinio pasaulio daugiau nei metus.

Buvo taikomi ir kiti suvaržymai, tokie kaip ribojami vieši susibūrimai, lankymasis restoranuose, sportavimas. To rezultatas akivaizdus: sala-valstybė, ištikta vadinamojo uždarų patalpų sindromo, žūtbūt stengiasi ištrūkti už savo 50 km ilgio nuo rytų į vakarus ir 27 km pločio nuo šiaurės į pietus šalies ribų.

Nors pažadas leisti lengviau keliauti pasiskiepijusiems sukėlė džiaugsmo bangą Singapūre, vis dar neaišku, ar šalies lyderiai iš tikrųjų žengs šį drąsų žingsnį šalyje, kur net vienas vietinis COVID-19 atvejis nušviečiamas pirmuosiuose spaudos puslapiuose.

Anksčiau jie žadėjo pradėti švelninti ribojimus, vos tik bus paskiepyta pusė gyventojų; ta diena, liepos 19 d., atėjo ir praėjo. Kaip ir kitoms vadinamosioms „COVID Zero“ šalims, eliminavusioms koronavirusą drastiškomis taisyklėmis ir sienų ribojimais, Singapūrui būdingas žemesnis natūralaus imuniteto lygis, dėl to sienų, kurių uždarymas leido taip ilgai valdyti viruso plitimą, atvėrimas jam atrodo gąsdinančia perspektyva.

„Šiuo etapu, atsižvelgus į daugybę viešų pareiškimų dėl vakcinavimo aprėpties, vyriausybė iš tiesų neturi daug erdvės manevruoti, – sako Nydia Ngiow, strateginės politikos konsultacinės įmonės „BowerGroupAsia“, įsikūrusios Singapūre, vyresnioji direktorė. – Ji turi investuoti lėšas į šį projektą ir žengti link endeminio COVID-19, vos tik bus pasiektas 80 proc. slenkstis, kitaip rizikuos prisiimti atsakomybę.“

Pasaulis pavydi

Singapūro dvejonės atsiverti, nepaisant pasiekto vakcinacijos lygio, kurio pavydi didžioji pasaulio dalis, išryškina problemą, su kuria tradiciškai susiduria atsargūs lyderiai. Kylanti delta atmaina ir faktai, rodantys, kad skiepai gali suteikti mažesnę apsaugą prieš naujas atmainas, paskatino pareigūnus suabejoti dėl savo ankstesnių planų saugumo.

„Mes esame pasiryžę pasiekti savo tikslo – tapti atspariu COVID Singapūru, – sakė Gan Kim Yongas, prekybos ir pramonės ministras, kuris taip pat yra ir vienas iš pandeminės darbo grupės pirmininkų. – Bet savo kelionėje turime atsižvelgti į visuomenės sveikatos realijas. Kartais mums gali tekti daryti lankstą, jeigu pasirinktame kelyje iškils akivaizdžių pavojų. Taip galėsime užtikrinti, kad saugiai pasieksime savo tikslą, net jeigu tam gali prireikti kiek daugiau laiko.“

Jeigu Singapūras išsuks iš pasirinkto kelio, jis taps pavyzdžiu tokioms „Covid Zero“ vietovėms kaip Kinija, Australija, Naujoji Zelandija ir Honkongas, kaip atsikratyti izoliacijos ir vėl prisijungti prie likusio pasaulio. Kartu jis rizikuoja tapti pamokomąja istorija.

Nors tie, kurie vadovauja atsakui į pandemiją, teigia tikį, kad COVID gali būti traktuojamas panašiai kaip gripas, kaip endeminė infekcija, gripas per piko sezoną kasdien Singapūre gali infekuoti po tūkstantį žmonių. Sunku įsivaizduoti, ką darytų politikos lyderiai ir visuomenės sveikatos institucijų vadovai, kurie uždarė šalį dėl daug mažesnio dažnai švelnių COVID infekcijų masto, jeigu tūkstantis žmonių per parą užsikrėstų COVID-19.

„Ar bus mirčių? Taip. Ar yra koks nors slenkstis, kuris vyriausybę supurtytų? Turėtų būti, jeigu vyriausybė protaujanti“, – sakė Jeremy Limas, Singapūro nacionalinio universiteto „Saw Swee Hock“ visuomenės sveikatos mokyklos docentas.

Jeigu atsiras nerimą keliančių naujų viruso atmainų, ypač tokių, kurios yra dar pavojingesnės už delta atmainą, arba jeigu hospitalizacijų bei mirčių rodikliai ženkliai viršys prognozuojamus skaičius, tuomet atvėrimo plano atšaukimas „būtų ne tik formaliai teisingas, bet ir būtinas moralės požiūriu“, sakė jis.

Visuomenės imuniteto išbandymas

Singapūras laikosi pozicijos būti viena iš pirmųjų šalių, išbandysiančių teorijas, kurias sukūrė epidemiologai ir virusologai, tik atsiradus COVID-19.

Daugelis prognozavo, kad visuomenės imunitetas – plataus masto apsauga, kuri iš esmės reiškia, kad virusas nebeturi pakankamai pažeidžiamų asmenų infekuoti ir todėl nebeišgali išlikti visuomenėje, – susidarys ten, kur bus paskiepyta per 70 proc. populiacijos.

Nors dauguma valstybių buvo užsibrėžusios tikslą suplokštinti kreivę ir, pasitelkus vakcinaciją, pasiekti visuomenės imunitetą, Singapūras galbūt bus proga pademonstruoti, ar toks tikslas yra įgyvendinamas.

Kitos šalys, tarp jų, Maldyvai, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ir Malta, taip pat „flirtuoja“ su 80 proc. vakcinacijos rodikliais, kuriuos yra užsibrėžęs Singapūras, nors jos išgyveno daug rimtesnius viruso protrūkius, kurie suteikia tam tikrą natūralų imunitetą.

„Nė viena šalis neparodė turinti pakankamą imunizacijos lygmenį, užkertantį kelią virusui daugintis ir cirkuliuoti visuomenėje, – sakė Harvey Finebergas, buvęs Harvardo Visuomenės sveikatos mokyklos dekanas ir buvęs JAV nacionalinės medicinos akademijos prezidentas. – Kuo labiau užkrečiamas tampa virusas, tuo sudėtingiau pasiekti tokį visuomenės apsaugos lygmenį, nes itin užkrečiamas virusas lengviau suranda tą, kurį gali infekuoti, o tada infekuoti dar vieną ir dar vieną.“

Singapūro lyderiai tvirtina nesiekiantys visuomenės imuniteto, kuriam pasiekti gali prireikti daug didesnio masto vakcinacijos. Jie veikiau mano, kad virusas ir toliau nežymiu mastu cirkuliuos visuomenėje, vadinamąja endemine forma, kuri leis žmonėms su juo gyventi.

Augantis nusivylimas

„Mūsų atsivėrimas bus valdomas, – liepos 26 dieną parlamentui pranešė šalies sveikatos ministras Ong Ye Kungas. – Mes neplanuojame „didžiojo sprogimo“ – po kurio labai tikėtinas didelis fiasko!“

Atgailavimo ir kurso keitimo momentas gali ateiti greičiau nei tikėtasi, nes naujausias infekcijų šuolis rodo, kokia neryžtinga ir baikšti gali būti Singapūro vyriausybė. Serija susijusių infekcijų židinių, nustatytų žvejybos uoste ir karaokės baruose, pakurstė vietinių atvejų augimą iki rekordinio lygio.

Šie protrūkiai buvo proga Singapūrui pažvelgti plačiau į „COVID Zero“ koncepciją. Naujas gyvenimo su endeminėmis infekcijomis standartas pareikalautų iš miesto-valstybės pripažinti paros atvejų augimą, jeigu tik hospitalizacijų nebus daug ir sveikatos apsaugos sistema nebus perkrauta. Nors paros atvejų rodikliai pasiekė triženklius skaičius, kritinės būklės buvo tik du nepasiskiepiję asmenys.

Bet Singapūras šį faktą ignoravo. Užuot nusprendusi laikytis savo atvėrimo plano, vyriausybė, paskatinta atvejų šuolio „šlapiuosiuose turguose“, kur dažnai laikosi vietiniai, ypač pagyvenę, gyventojai, vėl įvedė ribojimus, atšauktus vos prieš keturias dienas.

Kol kas vyriausybės lyderiai žada daugiau nebenukrypti nuo kurso, vos tik bus suvaldyti dabartiniai židiniai. Tarp daugelio gyventojų auga nusivylimas ir nepasitenkinimas dėl lėtų veiksmų ir užsitęsusios padėties.

Rugpjūčio 9 dieną vykusios Nacionalinės dienos šventės, kurios turėjo būti triumfuojančiu atsivėrimo ženklu ir kurios po naujų židinių buvo atidėtos dviem savaitėms, tik dar labiau suerzino tuos, kurie nekantrauja kuo greičiau grįžti į normalų gyvenimą.

„Ketinimais pristabdyti renginį turbūt tikimasi suburti šalį ir pademonstruoti ištvermę, – sakė Deborah Rosabel Devaraj, rinkodaros specialistė. – Galbūt geresnis būdas pademonstruoti ištvermę būtų judėti toliau palaipsniui atsiveriant ir susigyventi su virusu.“

Taisyklės pradedamos švelninti

Singapūras šią savaitę pranešė, kad 70 proc. jo gyventojų yra pilnai pasiskiepiję, o 79 proc. gavo bent vieną dozę. Miestas-valstybė pasiekė vieną geriausių skiepijimo rodiklių pasaulyje ir pamažu pradeda švelninti socialinio atsiribojimo taisykles bei atverti kai kurias ekonomikos dalis.

Siekdamas paskiepyti likusią populiaciją, Singapūras paskelbė, kad piliečiams ir ilgalaikiams gyventojams nebereikės registruotis „Pfizer-BioNTech“ skiepui – jie galės atvykti į bet kurią iš daugiau nei dviejų tuzinų siūlomų klinikų ir pasiskiepyti ten. Nuo šio mėnesio pradžios šalyje laisvai galima pasiskiepyti ir „Moderna“ vakcina.

Singapūras padarė „puikią pažangą“ įgyvendindamas savo nacionalinę „Covid-19“ skiepų programą, teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime: „Skiepai išlieka pagrindiniu mūsų ginklu kovoje su „Covid-19“. Raginame pasiskiepyti visus, kurie turi tam teisę.“

Rugpjūčio 10 d. Singapūras pradėjo švelninti kai kurias „Covid“ taisykles, leisdamas vėl pietauti restoranų viduje ir padidindamas susibūrimų narių skaičių iki penkių, jei tik visi jie pilnai paskiepyti. Kitą savaitę tikimasi sušvelninti ir darbo iš namų taisykles.

Singapūras taip pat „labai greitai“ galės pasiūlyti skiepus Singapūro laikinųjų vizų turėtojams, „Facebook“ pranešime teigė sveikatos apsaugos ministras Ong Ye Kungas.

Pirmasis užregistruotas viruso atvejis neseniai karaokės klube kilusiame susirgimų klasteryje buvo asmuo, atvykęs į šalį su laikinąja viza – vienas iš keleto laikinųjų vizų turėtojų, kurie siejami su protrūkiu.

Klasteris sukėlė furorą dėl vyriausybės siūlomų laikinųjų vizų taisyklių ir klausimą, kodėl tie žmonės negavo vakcinos.

Šalis yra numačiusi iki rugsėjo pradžios paskiepyti 80 proc. savo gyventojų, kad galėtų pradėti švelninti kai kuriuos griežčiausius apribojimus, įskaitant galimybę vakcinuotiems žmonėms keliauti be karantino: pakartotiniai tyrimai atvykus galėtų pakeisti privalomos izoliacijos taisykles.