V.Havelas "laimėjo savo didžiausius politinius mūšius", - rašo laikraštis DNES, kuris savo 22 puslapius skyrė žmogui, tapusiam "Čekijos revoliucijos siela".

"Kai kurie jį laiko nepataisomu politikos idealistu, kiti - garsiu menininku. Tačiau kiekvienas girdėjęs apie mažą šalį Europos širdyje, tikriausiai laiko jį kovos su totalitarizmu simboliu", - pridūrė dienraštis.

V.Havelas, kuris buvo Čekoslovakijos prezidentas 1989-1992 metais, o šaliai pasidalijus 1993-2003 metais vadovavo Čekijai, mirė sekmadienį, būdamas 75 metų, po ilgos kovos su plaučių ligomis - komunistinio režimo kalėjimuose praleistų penkerių metų palikimu.

"Jis buvo vienintelis Čekijos prezidentas, kalbėjęs JAV Kongrese ir pasveikintas atsistojusių įstatymų leidėjų ovacijomis. Jis buvo unikalus politikas, nes iš tikrųjų niekada nebuvo politikas, - rašo dienraštis "Lidove Noviny". - Niekada nebeturėsime kito tokio kaip Havelas."

Bulvarinis dienraštis "Blesk" išleido specialų didesnio formato numerį, kurio pirmajame puslapyje buvo išspausdinta didelė V.Havelo nuotrauka ir antraštė: "Žmogaus, kuris pakeitė tautą - ačiū Jums".

"Jis kovojo už mūsų laisvę, o laisvė yra didžiausia mūsų turima dovana. Ištisa Čekijos istorijos epocha bus paženklinta jo asmenybės įspaudo", - pridūrė laikraštis.

Tuo tarpu dienraštis "Hospodarske Noviny" priminė V.Havelo devizą: "Tiesa ir meilė turi nugalėti melą ir neapykantą".

"Mums, kitiems, dabar lieka kovoti dėl tiesos ir meilės pergalės", - pridūrė laikraštis.

Čekijos gyventojai pasirašo užuojautų knygose, pagerbdami mirusį V.Havelą

Čekijos žmonės rašė užuojautas specialiose knygose, reikšdami pagarbą mirusiam buvusiam šalies prezidentui Vaclavui Havelui, kuris vadovavo taikiai revoliucijai, nuvertusiai komunistų režimą 1989 metais.

Dabartinis šalies vadovas Vaclavas Klausas, parlamento pirmininkė Miroslava Nemcova ir Prahos arkivyskupas Dominikas Duka pirmadienį tapo pirmaisiais, palikusiais savo įrašus užuojautų knygose Prahos pilyje.

V.Klausas planuoja susitikti su V.Havelo našle Dagmar, su kuria planuoja aptarti valstybinių laidotuvių, tikriausiai vyksiančių penktadienį, detales.

Karstas su V.Havelo palaikais pirmadienį bus pašarvotas "Prahos kryžkelėje" - buvusioje Šv.Onos bažnyčioje, pertvarkytoje į kultūros centrą.

Trečiadienį palaikai bus perkelti į Šv.Vaclavo salę Prahos senamiesčio komplekse, kur bus laikomi dvi dienas.

Čekijos vyriausybė vėliau pirmadienį nuspręs dėl oficialaus nacionalinio gedulo trukmės.

V.Havelas mirė sekmadienį, būdamas 75 metų.