Vengrija palaiko glaudžius ryšius su Rusija ir po jos pradėtos invazijos į Ukrainą ir daugelį mėnesių vilkina Švedijos priėmimą į NATO, nors ir pareiškė iš principo tam neprieštaraujanti. Jungtinės Amerikos Valstijos padidino spaudimą Vengrijai ratifikuoti Stokholmo paraišką. Penktadienį JAV ambasada priminė Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui, kad jis pažadėjo imtis veiksmų „pirma proga“, ir savo pareiškime pabrėžė, kad „pirmadienio sesija ją suteikia“. JAV Senato NATO stebėtojų grupės pirmininkai perspėjo, kad „senka ir laikas, ir kantrybė“.

JAV ambasadorius Davidas Pressmanas dalyvavo pirmadienio parlamento sesijoje, stebėjo ją žiūrovų galerijoje kartu su 14-os kitų NATO šalių ambasadoriais, naujienų agentūrai AFP sakė JAV ambasados atstovas. Tačiau posėdis buvo atidėtas, nes nebuvo kvorumo. Iš 199 parlamentarų tik 51 balsavo dėl darbotvarkės, o nedalyvavo beveik visi V. Orbano valdančiosios koalicijos „Fidesz-KDNP“ nariai, išskyrus pirmininkavusį pirmininko pavaduotoją Sandorą Lezsaką.

Beveik visų opozicinių partijų politikai ragino skubiai ratifikuoti Švedijos narystę ir pasmerkė valdančiąją daugumą už nedalyvavimą. V. Orbanas atidėlioja balsavimą dėl savo „asmeninės tuštybės“, naujienų agentūrai AFP sakė Agnes Vadai iš didžiausios opozicinės partijos. Ji apkaltino Vengrijos premjerą siekiu „patekti į antraštes tarptautinėje spaudoje ir tuo pačiu pasitarnauti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui kenkiant NATO ir ES vienybei“.

Kraštutinių dešiniųjų partija „Mūsų tėvynė“ pasisakė prieš Švedijos priėmimą į NATO.

V. Orbanas pakvietė į Vengriją Švedijos ministrą pirmininką Ulfą Kristerssoną ir sakė, kad būtina „sukurti stiprų abipusį pasitikėjimą“ per „intensyvesnį politinį dialogą“. Švedijos vadovas priėmė kvietimą, tačiau atmetė „reikalavimus“ dėl šalies siekio įstoti į NATO ir sakė, kad dėl to nesiderės.

Valdančioji koalicija leido suprasti, kad prieš baigiant ratifikavimą „laukia Švedijos ministro pirmininko vizito Vengrijoje“. „Jei tai svarbus klausimas švedams, Švedijos ministras pirmininkas, be abejo, atvyks į Budapeštą“, – sakoma „Fidesz“ pranešime, atsiųstame AFP.

Parlamentas vėl susirinks vasario 26 d., ratifikavimas gali įvykti greitai, jei tam pritars V. Orbanas.

Praėjusį mėnesį Švedijos narystę NATO ratifikavo daugiau nei metus delsęs Turkijos parlamentas, tai turi padaryti visos NATO narės, vienintelė nepritarusi liko Vengrija.