V.Orbanas Strasbūre teisino savo vyriausybės sprendimus ir pažadėjo peržiūrėti ginčijamus teisės aktus, dėl kurių ES ėmėsi teisinių priemonių prieš Budapeštą, o europarlamentarai Vengrijos premjerą lygino su buvusiu Kubos lyderiu Fideliu Castro arba Venesuelos prezidentu Hugo Chavezu.

Neigdamas kaltinimus, V.Orbanas sakė ginantis "krikščioniškąsias ir šeimos vertybes" ir tvirtina per 18 mėnesių atitolinęs Vengriją nuo prarajos krašto - mažindamas valstybės skolas, pertvarkydamas mokesčius ir sveikatos apsaugos sistemą, taip pat užtikrindamas nepilnamečių apsaugą.

Dauguma nesutarimų su Europos Komisija bus "lengvai ir greitai pataisyti ir išspręsti", pridūrė V.Orbanas, pažadėjęs pakeisti daugiausiai ginčų keliančius įstatymus, dėl kurių šį mėnesį Vengrijoje į gatves buvo išėję protestuoti dešimtys tūkstančių žmonių.

"Turime laikytis aiškaus požiūrio į vertybes ir tvirtai laikytis principų", - sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

ES aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija pagrasino Budapeštui teismu dėl reformų, esą keliančių pavojų dėl Vengrijos centrinio banko, teismų ir duomenų apsaugos agentūros nepriklausomybės. Ji suteikė V.Orbanui mėnesį laiko šiems teisės aktams pakeisti.

Tačiau kai kuriems europarlamentarams atrodo, jog šių teisinių sankcijų nepakanka.

"Mes sakoma, kad jūs renkatės Chavezo, Castro ir visų pasaulio totalitarinių ir autoritarinių režimų keliu", - sakė vienas Žaliųjų frakcijos pirmininkų Danielis Cohn-Benditas, paraginęs vengrų delegaciją grįžti į Budapeštą ir "paklausti, kodėl bijo benamiai, intelektualai, žydų intelektualai".

Buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas, vadovaujantis Europos Parlamento liberalų ir demokratų frakcijoms, kaltino V.Orbaną einant "klaidingu keliu" ir ragino surengti tyrimą, ar Vengrijoje esama "mūsų vertybių rimtų pažeidimų pavojaus".

V.Orbanas replikavo, kad "mes turime krikščioniškas vertybes; mes manome, kad priklausymo tautai pojūtis yra svarbus ir kad šeima yra svarbi".

Nacionalinės vertybės, apie kurias jis kalba, "nėra palaikomos šiuose rūmuose", pridūrė jis, kalbėdamas apie ES įstatymų leidėjų asamblėją.

Dešiniųjų pažiūrų Vengrijos lyderis tikisi užsitikrinti 15-20 mlrd. eurų paskolą ir ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF), bet šios derybos buvo įšaldytos gruodį, kilus susirūpinimui dėl prieštaringai vertinamų naujųjų įstatymų.

Tačiau V.Orbanas po šių debatų, kurie truko beveik visą popietę, sakė spaudos konferencijoje, kad neleis iš išorės nustatinėti jo vyriausybės politiką.

"Jeigu TVF nori suteikti mums paskolų - labai gerai, mes būsime daugiau nei patenkinti, - pabrėžė jis. - Tačiau baigti kaip Graikijai, kai vokiečiai sako, jog nesuteiks paskolų, jeigu graikai nevykdys jų reikalavimų - to (Vengrijai) nelinkiu."

"Mes nenorime pinigų iš Vokietijos, iš Europos Sąjungos", - pridūrė V.Orbanas, nors jo vyriausybė prašė pagalbos.

Tuo tarpu J.M.Barroso sakė, kad jiedu su V.Orbanu ateinančiomis dienomis ieškos teisinių sprendimų, žadėdamas skirti "didžiausią prioritetą" šioms problemoms, dėl kurių Vengrijos lyderis buvo kaltinamas, kad jis esą kuria "totalitarinį" režimą.

"Šiandien gavau premjero Orbano laišką. Jis išdėstė man savo ketinimus pakeisti atitinkamus teisės aktus", - Europos Komisijos pirmininkas sakė europarlamentarams.

J.M.Barroso pridūrė, kad Budapeštas turi spręsti platesnes demokratijos ir laisvės problemas, atsižvelgdamas į "išsakytą susirūpinimą dėl demokratijos kokybės Vengrijoje".

Tuo tarpu ES žiniasklaidos komisarė Neelie Kroes (Neli Krus) laiške Vengrijos teisingumo ministrui Tiborui Navracsicsiui uždavė klausimų dėl transliavimo licencijos atėmimo vieninteliam opozicijos radijui "KlubRadio" ir citavo tarptautinę kritiką dėl naujojo žiniasklaidos įstatymo.

"Pagarba žiniasklaidos laisvei ir žiniasklaidos pliuralizmui susijusi ne vien su techniškai teisingu ES ir nacionalinių įstatymų taikymu, tačiau taip pat, dar svarbiau, su šių esminių principų praktiniu įgyvendinimu ir skatinimu", - pažymėjo N.Kroes.

"Komisija išliks ypač budri dėl abiejų aspektų", - ji nurodė laiške, kuris buvo išsiųstas antradienį.