Įtariama, kad tai galėjo būti kibernetinė ataka, dėl kurios Ukrainos ambasadorius Vatikane apkaltino Kremlių.

„Dėl neįprastų bandymų prisijungti prie svetainės (dienos pabaigoje) buvo atliekami techniniai tyrimai“, – sakė Vatikano atstovas spaudai Matteo Bruni.

Trečiadienį po pietų kelios Vatikano svetainės kelias valandas neveikė, o oficiali interneto svetainė „vatican.va“ buvo nepasiekiama ir vakare.

Įtariama kibernetinė ataka buvo įvykdyta kitą dieną po to, kai Rusija išreiškė „pasipiktinimą“ dėl popiežiaus Pranciškaus komentarų apie numanomą rusų etninių mažumų vaidmenį Maskvos kare Ukrainoje, antradienį pranešė naujienų agentūros.

Popiežius Pranciškus pirmadienį paskelbtame interviu sakė, kad kai kurie „žiauriausi“ Rusijos pajėgų Ukrainoje veikėjai „yra ne rusų tradicijos“ atstovai, o mažumos, tokios kaip „čečėnai, buriatai ir kiti“.

Ukrainos ambasadorius prie Šventojo Sosto Andrijus Jurašas tviteryje parašė: „Rusijos teroristai šiandien pasiekė Vatikano Miesto Valstybės svetaines: daugelis įvairių Romos kurijos struktūrų internetinių puslapių tapo neprieinami!“

„Rusijos programišiai dar kartą pademonstravo tikrąjį Rusijos politikos veidą“, – angliškai rašė jis ir pridūrė, kad kibernetinė ataka greičiausiai buvo „atsakas į paskutinius svarbius pareiškimus“, kuriais pasižymėjo popiežius.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pareiškė, kad pastarieji popiežiaus Pranciškaus komentarai apie Rusijos etninių mažumų vykdomus žiaurumus dabartiniame kare prieš Ukrainą yra „nekrikščioniški“.

„Popiežius Pranciškus ragina derėtis, tačiau neseniai išsakė visiškai nesuprantamus ir nekrikščioniškus komentarus, kuriuose dvi Rusijos tautybes priskyrė kažkokiai kategorijai, iš kurios priešiškų veiksmų metu galima tikėtis žiaurumų“, – tvirtino S. Lavrovas. Jis pridūrė, kad tai esą nėra palanku Šventajam Sostui.

Katalikų Bažnyčios vadovas pirmadienį pasirodžiusiame interviu sakė, kad Rusijos plataus masto kare prieš Ukrainą žiauriausi yra „ne rusiškų tradicijų“ žmonės, o tokių etninių mažumų, kaip čečėnai ir buriatai, atstovai.

Po šių popiežiaus komentarų Rusijos ambasadorius Vatikane pateikė oficialų skundą.

Maskva yra sulaukusi kaltinimų, kad po dalinės mobilizacijos į karą Ukrainoje pasiuntė neproporcingą skaičių etninių mažumų iš Sibiro ir Kaukazo atstovų. Kremliaus kritikai tvirtina, kad tokių žmonių Ukrainoje žūsta gerokai daugiau nei etninių rusų. Tačiau kritikai pabrėžia, kad mažumos įtariamos vykdžius žiaurumus, pavyzdžiui, Kyjivo priemiestyje Bučoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)