Griežto tono dokumente, kurį aprobavo popiežius Jonas Paulius II, katalikybę išpažįstančius įstatymų leidėjus Šventasis Sostas ragina balsuoti prieš tuos įstatymų projektus, kuriais ketinama pripažinti gėjų santuoką.

"Santuoka egzistuoja išimtinai tik tarp vyro ir moters... Santuoka yra šventa, tuo tarpu homoseksualas elgiasi priešingai nusistovėjusiai moralinei teisei, - teigiama dvylikos puslapių dokumente, kurį parengė Vatikano tikėjimo doktrinos kongregacija. - Teisinis homoseksualų sąjungų pripažinimas arba jų prilyginimas santuokai reikštų ne tik pritarimą iškrypėliškam elgesiui... bet ir užgožtų tas esmines vertybes, kurios priklauso visam žmonijos paveldui".

Gėjų teises ginančių grupių atsakymo ilgai laukti nereikėjo .

"Tai tik dar vienas žingsnis jų homofobiškame kryžiaus žygyje", - teigė Italijos įstatymų leidėjas Franco Grillini (Frankas Grilinis), taip pat einantis didžiausios šalyje gėjų teisių gynimo grupės "Arcigay" garbės pirmininko pareigas.

Užsienyje dvasininkijos pareiškimas buvo įvertintas neką geriau.

"Naujasis Vatikano pareiškimas dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės yra liūdinantis siaurapročių fanatikų dokumentas", - sakė Vokietijos parlamente žaliesiems vadovaujantis Volkeris Beckas (Folkeris Bekas). Žalieji įeina į koalicinę centristų ir kairiųjų vyriausybę.

Vatikanas jau antrą kartą šiemet duoda nurodymus įstatymų leidėjams katalikams ir rekomenduoja balsuoti prieš įstatymų projektus, kuriais siekiama įteisinti gėjų santuokas, keliančias didžiulį Šventojo Sosto susirūpinimą.

Be to, Bažnyčios hierarchai homoseksualumą pasmerkė jau antrąsyk per šiuos metus.

Kovą Vatikanas išleido naują seksualinių terminų žodyną, kuriame aiškinama, jog homoseksualai yra nenormalūs, o šalyse, kur jiems leidžiama tuoktis, gyvena "visiškai sutrikusio proto" žmonės.

Ketvirtadienį pasirodęs dokumentas taip pat smerkia gėjų porų siekį įsivaikinti: "Leisti įsivaikinti tokiose sąjungose gyvenantiems asmenims iš esmės reikštų imtis smurto prieš vaikus".

Šiaurės Amerikoje debatai dėl gėjų santuokų suaktyvėjo po to, kai jas ryžosi įteisinti kaimyninės Kanados Ontarijo ir Britų Kolumbijos valstijos. Čia žiedus jau sumainė šimtai tos pačios lyties porų.

Jungtinėse Valstijose gėjams draudžiama tuoktis, nors vienoje valstijoje, Vermonte, tos pačios lyties asmenims leidžiama sudaryti civilines santuokas. Artimiausiu metu dėl tokios galimybės ketina apsispręsti ir Masačusetso valstijos Aukščiausiasis Teismas.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) trečiadienį nepritarė tos pačios lyties asmenų vedyboms.

"Tikiu, kad santuoka yra (sudaroma) tarp vyro bei moters ir esu tikras, jog mums būtina tai vienaip ar kitaip apibrėžti, ir mes turime teisininkus, kurie ieško geriausio būdo, kaip tai padaryti", - pabrėžė G.W.Bushas, pats priklausantis Metodistų bažnyčiai. Jis sako, kad Dievą prieš septyniolika metų jam atrasti iš naujo padėjo keliaujantis pamokslininkas Billy Grahamas (Bilis Grejemas).

Europoje homoseksualų santuokas pripažįsta tik dvi šalys: Nyderlandai gėjų partnerystę registruoja nuo 1998 metų, o jų pavyzdžiu pasekusi Belgija - nuo šių metų sausio. 2000 m. gruodį Nyderlandai taip pat priėmė įstatymą, kuris leidžia tos pačios lyties asmenims tuoktis ir įsivaikinti.

Prancūzijoje, Vokietijoje ir Argentinoje vienos lyties partneriams leidžiama oficialiai registruoti savo santuokas, bet jie gauna tik dalį socialinių garantijų, numatytų mišrioms poroms.

Net katalikiškoje Kroatijoje neseniai buvo priimtas įstatymas, suteikiantis homoseksualioms poroms tokį pat statusą, kaip ir skirtingų lyčių poroms, gyvenančioms civilinėje santuokoje.