Demokratų Senato lyderis Chuckas Schumeris, pagrindinis prezidento Joe Bideno proukrainietiškos politikos rėmėjas, perdavė V. Zelenskio jam pasakytus žodžius: „Jei negausime pagalbos, pralaimėsime karą“.

Jungtinės Amerikos Valstijos vadovauja Vakarų paramai Ukrainai nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį, iki šiol Kongresas patvirtino daugiau nei 100 mlrd. JAV dolerių paramą Ukrainai, įskaitant 43 mlrd. dolerių ginkluotei.

Tačiau Respublikonų partijoje dominuojanti griežtai dešiniųjų frakcija vis atkakliau siekia stabdyti pagalbą, o apklausos rodo, kad respublikonų rinkėjų šilti jausmai Ukrainai blėsta, iš dalies dėl Donaldo Trumpo, 2024 m. siekiančio sugrįžti į Baltuosius rūmus, siunčiamos žinutės.

V. Zelenskis, kitaip nei per ankstesnį vizitą Vašingtone, kai ant Kapitolijaus kalvos kreipėsi į įstatymų leidėjus, o jo kreipimąsi transliavo televizijos, šįkart pradėjo susitikdamas su Atstovų rūmų pirmininku respublikonu Kevinu McCarthy, o šis tik diskretiškai pasveikino Ukrainos lyderį.

K. McCarthy sunku suvaldyti vidinį partijos ginčą dėl JAV išlaidų Ukrainai. Respublikonų senatorius Rogeris Marshallas sakė, kad Kongresas neturėtų „siųsti V. Zelenskiui dar vieno tuščio čekio“. Ši tendencija pastebima ir tarp kitų Senato respublikonų. Šešių senatorių grupė paskelbė bendrą laišką, kuriame sakoma, kad jau „gana“, ir pažadėjo blokuoti visus būsimus finansavimo prašymus.

Vis dėlto nuosaikus respublikonas, Atstovų rūmų užsienio reikalų komiteto vadovas Michaelas McCaulis buvo pozityvesnis. Jo žodžiais, V. Zelenskis jam sakė, „kad Ukraina laimi“.

„Paklausiau, ko jums reikia? Koks jūsų pergalės planas?“, – žurnalistams sakė M. McCaulis ir pridūrė, kad Ukraina „gaus“ Baltųjų rūmų pageidaujamą 24 mlrd. JAV dolerių finansavimą.