Ši žinia buvo paskelbta didėjant varžymuisi dėl apsaugos nuo koronaviruso priemonių, esant ribotos pasiūlos sąlygomis.

Berlyno žemės vidaus reikalų ministras Andreas Geiselis savo pareiškime nurodė, kad 200 tūkst. labai didelę paklausą turinčių FFP2 standarto kaukių, pagamintų vienos amerikiečių bendrovės Kinijoje ir skirtų naudoti Berlyno policijai, buvo „konfiskuotos“ Bankoke.

„Šiuo metu manome, kad tai yra susiję su JAV vyriausybės draudimu eksportuoti kaukes“, – rašoma pareiškime.

Ilgai delsęs, bet galiausiai pradėjęs supirkinėti skubiai reikalingą apsauginę įrangą, amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas neseniai aktyvavo Gynybos produkcijos gamybos įstatymą (Defense Production Act), įpareigojantį JAV bendroves nukreipti savo išteklius kovai su pandemija.

Anot vokiečių laikraščio „Bild“, perimtoje siuntoje buvo kaukių, kurias Kinijoje pagamino amerikiečių įmonė 3M – viena šio sektoriaus lyderių. Pranešama, kad konfiskuotos apsauginės priemonės buvo išsiųstos į JAV.

D. Trumpas ketvirtadienį užsipuolė 3M tviteryje, teigdamas, kad jo vadovaujama administracija „šiandien sudavė skaudų smūgį 3M, pamačiusi, ką ji daro su savo kaukėmis“.

„P įstatymas“ – tai jėga. Didelė staigmena daugeliui vyriausybėje dėl to, ką jie iki šiol darė – jie turės sumokėti didelę kainą!“ – parašė Baltųjų rūmų šeimininkas, paminėdamas Gynybos produkcijos gamybos įstatymą.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė nieko nežinąs apie konkretų incidentą Bankoke, bet pabrėžė, kad jau kurį laiką gaunami tokio pobūdžio pranešimų. Ministras pripažino, kad padėtis „nėra itin gera“.

Vietos pareigūnas A. Geiselis šnekėjo tiesmukiau, smerkdamas JAV dėl „Laukinių Vakarų metodų“.

„Laikome tai šiuolaikinio piratavimo aktu“, – sakė jis ir paragino Vokietijos vyriausybę priminti Vašingtonui apie įsipareigojimą „laikytis tarptautinių taisyklių“.

Prancūzijos pareigūnai šią savaitę taip pat skundėsi, kad Jungtinės Valstijos „pasisavino“ Paryžiaus užsakytas ir jau buvusias paruoštas išsiųsti kiniškas kaukes, pasiūliusios už jas didesnę kainą.

Tačiau vienas aukšto rango JAV pareigūnas naujienų agentūrą AFP patikino, kad tokie teiginiai yra „visiškai neteisingi“.

Tuo metu Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau paprašė pareigūnų išnagrinėti panašius „nerimą keliančius“ pareiškimus, kad nukreipiamos jo šaliai skirtos kaukių siuntos.