Demonstrantai pradėjo rinktis prie Donaldo Tusko biuro trečiadienį 11 val. protestuodami prieš importą iš Ukrainos, jų teigimu, pakertantį jų verslą ir vidaus rinką. Tada jie padegė padangas ir karstą, ant kurio buvo parašyta, kad „ūkininką nužudė žaliasis kursas“, galvoje turint Europos Sąjungos (ES) aplinkosaugos politikos paketą. Kiti ūkininkai degino ES vėliavas.

„Polsat TV“ duomenimis, prieš 11 val. vienas iš demonstrantų mėgino permesti degantį karstą per policijos užtvaras, kilo „muštynės“ su policijos pareigūnais.

Solidarumo sąjungos vadovas Piotras Duda protestuotojams pareiškė, kad ES klimatui neutralų žaliąjį kursą reikia išmesti į šiukšlių dėžę.

„Mus vienija vienas bendras reikalavimas. Šalin žaliąjį susitarimą, šalin žaliąją aferą, šalin žaliuosius nuodus, kurie griauna mūsų ekonomiką“, – rėžė jis ir pridūrė, kad kai kurie ūkininkai, į sostinę važiavę traktoriais, buvo sustabdyti miesto pakraštyje.

„Tai yra teisinė valstybė pagal Donaldą Tuską“, – sakė P. Duda.

Varšuvos taisyklės neleidžia traktoriams įvažiuoti į miestą, tačiau organizatoriai tikisi, kad šiandienos protestai bus dar didesni nei vasario 27 d. surengtos masinės demonstracijos, kai į Lenkijos sostinę atvyko apie 10 tūkst. ūkininkų. Protestą planuojama tęsti iki penktadienio.

Per ūkininkų protestus Varšuvoje suimta mažiausiai 12 žmonių

Trečiadienį Lenkijos sostinėje Varšuvoje suimta mažiausiai dvylika žmonių, kai kurie protestuojantys ūkininkai mėgino prasiveržti pro užtvaras priešais parlamento pastatą ir patekti į teritoriją, pranešė policija. Pareigūnai tam užkirto kelią, socialiniame tinkle X pranešė policija. Keli policijos pareigūnai buvo sužeisti.

Transliuotojas TVN24 parodė filmuotą medžiagą, kaip demonstrantai svaido į policiją grindinio akmenis ir fejerverkus. Pareigūnai atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis. Jie atitvėrė parlamento pastatą ir paprašė minios išsiskirstyti.

Rytą keli tūkstančiai ūkininkų išžygiavo prie valdžios pastatų. Šį kartą prie jų prisijungė ne tik medžiotojai ir bitininkai, bet ir dešiniojo politinio spektro šalininkai. Demonstrantai pūtė ragus ir signalizavo, reikšdami nepritarimą žemės ūkio politikai. Dalyviai nešė plakatus su užrašais „Noriu būti ūkininkas, o ne Briuselio vergas“ ir „Velniop Lenkijos kaimo išdavikus“. Į Varšuvos centre vykusią demonstraciją traktoriai ir žemės ūkio technika nebuvo įleista. Miesto pakraštyje policija sustabdė daugiau nei šimtą ūkininkų.

Policijos atstovas sakė, kad visi įvykiai užfiksuoti, bus išanalizuoti, o nusikalstamų veikų padarymo atveju bus pasekmės. Kol kas nežinoma, kokius sužalojimus patyrė policijos pareigūnai.

Lenkijos ūkininkai jau kelias savaites protestuoja prieš Europos Sąjungos žaliąjį kursą ir prieš grūdų bei kitų žemės ūkio produktų importą iš Ukrainos. Norima, kad pigesni ukrainietiški grūdai nepasiektų vidaus rinkos. Prieš dvejus metus Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Briuselis sustabdė visus importo muitus ir kvotas žemės ūkio produktams iš Ukrainos, kad padėtų šaliai ekonomiškai. Lenkija vienašališkai įvedė embargą ir leidžia tik tranzitu įvežti grūdus, bet dalis jų vis tiek patenka į Lenkijos rinką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)