Problema paprasta: 42 mln. populiacijai nėra ką pasiūlyti, nes vakcinos, kurių tiekimą vyriausybė užsitikrino, arba dar negavo oficialaus leidimo naudoti, arba tiesiog dar nepristatytos.

Nesugebėjimas išspręsti šią problemą kelia geopolitinių padarinių rizikų, be to, gali padidinti vidinį spaudimą prezidentui Volodymyrui Zelenskui.

Stojęs prie valdžios vairo 2019-aisiais ir žadėdamas išnaikinti korupciją bei drąsiai pasipriešinti Rusijai, dabar jis kritikuojamas už viską – nuo kovos su kyšininkavimu iki jo siūlomų priemonių koronaviruso pandemijos akivaizdoje.

Pirmadienį jis pareiškė, kad Ukraina jau vasarį gaus vakcinų, nors nepatikslino iš kur.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau trimituoja propagandinę pergalę pristatydamas valstybės remiamą vakciną „Sputnik“ Krymo pusiasalyje, kurį aneksavo 2014-aisiais.

Vakcinų pristatymai numatomi ir rytiniuose Ukrainos regionuose, kur vis dar tęsiasi Kremliaus remiamas konfliktas. Maža to, Maskvos sąjungininkė Serbija išreiškė norą užsisakyti „Sputnik“ vakcinų, o Vengrija praėjusią savaitę tapo pirmąja Europos Sąjungos nare, patvirtinusia rusišką vakciną nuo COVID-19 „Sputnik V“.

Ukrainos farmacijos bendrovė, remiama Viktoro Medevedčuko, prorusiškų pažiūrų V. Zelenskio oponento, paprašė leidimo gaminti rusišką vakciną vietinėje rinkoje, – bet mažai tikėtina, kad šiai iniciatyvai vyriausybė duos žalią šviesą.

V. Medvedčukas, V. Putino bičiulis, vyko į Krymą pasiskiepyti.

Ukrainos valdžia „neturi aiškios vizijos, kurios vakcinos bus prieinamos ir kada“, sakė Eugenijus Komarovskis, garsus gydytojas ir buvęs V. Zelenskio patarėjas.

„Labai mažai dėmesio skiriama vakcinacijos propagavimui, be to, programos finansavimas akivaizdžiai nepakankamas, todėl aš labai pesimistiškai vertinu vakcinacijos čia perspektyvas“, – kalbėjo jis.

Ukraina turėtų gauti vakcinų siuntas per „Covax“ programą, kuria siekiama tolygiai ir nešališkai pristatyti vakcinas į kiekvieną planetos kampelį, nors V. Zelenskis skundėsi negaunantis pagalbos iš Vakarų valstybių.

Vienintelė vakcina, įsigyta savarankiškai, – kinų „Sinovac Biotech Ltd.“ gamybos „CoronaVac“, – gali neatitikti Ukrainos nustatyto minimalaus veiksmingumo slenksčio, be to, bendrovė dar nepateikė prašymo dėl jos registracijos.

Tą šalyje padarė tik Rusijos „Sputnik“ vakcinos gamintoja.

Pasak V. Zelenskio, vakcinacija prasidės vasarį, kai iš „pirmaujančios tarptautinės bendrovės“ bus gauta milijonas dozių. Prezidentas, pernai persirgęs koronavirusu ir jau atsigavęs, kreipėsi pagalbos į Londone veikiančią įmonę „Crown Agents“, padedančią vyriausybėms apsirūpinti atsargomis.

Apie 145 000 „Sputnik“ vakcinos dozių dar sausį bus pristatyta atskilusių regionų administracijoms, skelbia Rusijos valstybinė naujienų platforma RIA.

Šalies sostinėje Kijeve majoras Vitalis Klyčko prisipažino pasinaudojęs „visais savo tarptautiniais kontaktais“, kaip buvęs sunkiojo svorio bokso čempionas, kad būtų įsigytas milijonas vakcinų dozių miesto gyventojams.

Atskira sutartis dėl vakcinos įsigijimo iš Indijos, buvo atšaukta, po to, kai sveikatos ministras pasirinko kinišką vakciną, o vėliau sukėlė didelį triukšmą dėl naudojimosi tarpininku.

Iš tiesų, Ukraina turėjo pakankamai lėšų ir buvo pasirengusi įsigyti vakcinų, teigia Inna Ivanenko, organizacijos „Ukrainos pacientai“ vykdomoji direktorė.

„Kitos valstybės, pradėjusios derybas su gamintojais beveik tuo pačiu metu kaip Ukraina, jau užsitikrino kelių vakcinų portfelį ir jau pradėjo vakcinaciją“, – sakė ji.