Dmitrijus Peskovas pagarsėjo savo ciniškumu, pagal kurį lenkia net ir savo bosą“, – skandalą dėl D. Peskovo laikrodžio komentavo žurnalistai, siūlydami už originaliausią laikrodžio atsiradimo paaiškinimą premiją įteikti Olegui Mitvoliui.

Praėjusį savaitgalį įvyko D. Peskovo ir Tatjanos Navkos vestuvės.

„Vietoje laimingo gyvenimo palinkėjimų kritiškoji žiniasklaida ir tinklaraštininkai ant jaunavedžių išliejo pykčio laviną“, – rašo „Die Welt“. Nepasitenkinimą sukėlė neva vestuvine dovana tapęs „Richard Mille RM 52–01“ laikrodis juodu ciferblatu, kurio kaina siekia per pusę milijono eurų.

Savaime suprantama, kad dėl skonio ir kainų nesiginčijama, tačiau Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas internete pasidalino oficialiais duomenimis apie D. Peskovo pajamas. A. Navalnas tikina, kad D. Peskovo metinės pajamos siekia apie 130 tūkst. eurų, todėl tokiam laikrodžiui pinigus taupyti jam būtų tekę ne vienerius metus. Taigi A. Navalnas kaltina D. Peskovą neteisėtu praturtėjimu.

„Rusijoje, kur korupcija ir elito atstovų asmeninių turtų kaupimas nėra retenybė, prabangūs laikrodžiai – ne tokia jau ir nereikšminga detalė“, – rašo „Die Welt“.

Dmitrijaus Peskovo ir Tatjanos Navkos vestuvės

Turima galvoje Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovo patriarcho Kirilo laikrodžio istorija. Specialistai tikina, kad jo laikrodis „Breguet“ kainuoja 30 tūkst. JAV dolerių (27 340 eurų), nors bažnyčia pasisako už kuklumą. Patriarchas Kirilas mėgino išsisukti neaiškiais pasiaiškinimais, tačiau D. Peskovas su žiniasklaida pasielgė kur kas gudriau.

Jis patikino, kad tai – žmonos dovana. Vis dėlto tai dar ne istorijos pabaiga, nes tinklaraštininkai aptiko tą patį laikrodį ant D. Peskovo riešo nuotraukoje, kurią socialiniame tinkle „Instagram“ D. Peskovo dukra paskelbė likus keliolikai savaičių iki vestuvių.

„Dmitrijus Peskovas, Rusijos prezidento atstovas spaudai, pagarsėjęs savo ciniškumu, kuriuo jis kartais net lenkia savo bosą Vladimirą Putiną“, – rašo „The Bloomberg View“ apžvalgininkas Leonidas Beršidskis.

„Vis dėlto praėjusį savaitgalį D. Peskovas labiau įkvėpė „muilo operoms“ nei kėlė baimę ar pasišlykštėjimą. Visų dėmesį patraukė 600 tūkst. JAV dolerių vertės laikrodis ir prabangios vestuvės su čempione“, – rašo L. Beršidskis.

2014 m. buvusi D. Peskovo žmona Jekaterina papasakojo leidiniui „Tatler“ poros skyrybų istoriją. Teigiama, kad J. Peskova Paryžiuje gyvena kaip pasiturtinti miestietė, o jųdviejų vyresnioji dukra Jelizaveta mokėsi privačioje mokykloje Normandijoje. L. Beršidskis teigia, kad ši informacija kelia nuostabą, nes D. Peskovas niekada nėra turėjęs verslo, o jo žmona yra dirbusi tik mokykloje.

D. Peskovo laikrodžiai, navalny.com nuotr.

Opozicionierių A. Navalną sudomino D. Peskovo vestuvinėse nuotraukose įamžintas laikrodis. A. Navalnas atpažino 30 egzempliorių išleistą „Richard Mille RM 52–01“ modelį. Jis kreipėsi į amerikiečių parduotuvę, prekiaujančią šiais laikrodžiais, ir išsiaiškino, kad šio laikrodžio kaina siekia 620 tūkst. JAV dolerių.

Reaguodamas į pasipiktinimą ir patyčias socialiniuose tinkluose, D. Peskovas patikino, kad šis laikrodis – tai T. Navkos dovana, o ji šią versiją patvirtino. Vis dėlto likus net 15 savaičių iki vestuvių D. Peskovas jau buvo nufotografuotas su šiuo laikrodžiu ant rankos.

D. Peskovas po šio skandalo trauktis akivaizdžiai neketina – rugpjūčio 3 d. jis grįžo į darbą.

„Begėdiškas valdininkų turtų demonstravimas yra tapęs V. Putino režimo skiriamuoju ženklu“, – rašo L. Beršidskis. Gyventojai taikstosi su tuo mainais į prekyba nafta grįstą klestėjimą, tačiau užsitęsusios ekonominės negandos galimai privers rusus susimąstyti, ar šie žmonės turėtų elgtis su Rusija kaip jos šeimininkai.

„Tai šios vasaros vestuvės“, – rašo „The Washington Post“ apžvalgininkas Andrew Rothas, turėdamas galvoje D. Peskovo ir T. Navkos iškilmingą šventę. Kai D. Peskovas apkabino nuotaką, ant dešinės jo rankos pasimatė prabangus laikrodis, puoštas kaukole iš raudono aukso.

A. Navalnas tinklaraštyje rašo, kad laikrodžio kaina keturis kartus viršija metinį D. Peskovo atlyginimą, kuris yra nurodytas jo oficialioje deklaracijoje. Maža to, šis laikrodis niekada nebuvo deklaruotas kaip dovana. Tinklaraštininkas internete pasidalino nuotraukomis, kuriose ant D. Peskovo rankos puikuojasi ir kiti prabangūs laikrodžiai.

„Rusijoje su laikrodžiais susiję skandalai nėra naujiena. 2012 m. opozicinė organizacija paviešino vaizdo įrašą, sumontuotą iš rusų valdininkų nuotraukų, kuriose jie užfiksuoti su prabangiais laikrodžiais“, – rašo A. Rothas.

Teksto autoriaus teigimu, premijos už kūrybiškiausią D. Peskovo laikrodžio istorijos išaiškinimą vertas valdininkas O. Mitvolis, nors jo žodžiai prieštarauja visoms kitoms versijoms.

„Per vestuves D. Peskovas suprato, kad bus fotografuojamas, o nuotraukos vėliau atsidurs internete, todėl jaunavedžiai nusprendė pajuokauti. D. Peskovas pasiskolino laikrodį iš vieno pažįstamo, dalyvavusio šventėje. Pozavo užsidėjęs šį laikrodį. Laukėme, kaip žurnalistai reaguos į šį juokelį. Kitą dieną visi ėmėsi skaičiuoti, kiek ši laikrodis kainuoja, ir kokiu būdu kuklų atlyginimą gaunantis valdininkas galėjo įsigyti tokį prabangų daiktą“, – savo versija pasidalino O. Mitvolis.

Dmitrijaus Peskovo laikrodis. https://navalny.com fotomontažas