Nei J. Guaido, kurį 2019 metais daugiau nei 50 šalių pripažino faktiniu Venesuelos vadovu, nei Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro nebuvo pakviesti dalyvauti renginyje.

Kolumbijos prezidento Gustavo Petro organizuojama konferencija siekiama atnaujinti Venesuelos vyriausybės ir opozicijos derybas, kurios prasidėjo 2021 metais Meksikoje, bet lapkričio mėnesį atsidūrė aklavietėje.

Venesuelos opozicija, remiama daugelio šalių, įskaitant JAV, nepripažino N. Maduro perrinkimo 2018 metais per rinkimus, kurie buvo pripažinti nesąžiningais.

Kitais metais Vašingtonas sugriežtino Karakasui taikomas sankcijas, kurios pirmą kartą buvo įvestos 2015 metais dėl žiauraus antivyriausybinių protestų malšinimo.

Praėjusį mėnesį vienas Venesuelos pareigūnas pareiškė, kad laisvi prezidento rinkimai 2024 metais priklausys nuo to, ar bus panaikintos sankcijos.

Kolumbijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad į Bogotą atvykęs J. Guaido buvo nugabentas į sostinės El Dorado oro uostą, iš kurio „naktį komercine oro linijų bendrove išskrido į Jungtines Valstijas“. „Bilietą jis jau buvo nusipirkęs“, – priduriama pareiškime.

Valdant G. Petro pirmtakui, dešiniajam prezidentui Ivanui Duque, Kolumbija buvo pagrindinė J. Guaido regioninė rėmėja, nutraukusi diplomatinius ryšius su N. Maduro vyriausybe. Kairysis G. Petro pakeitė šį sprendimą, vietoj to imdamasis vadovaujančio vaidmens procese, kuriuo siekiama Venesuelos krizę užbaigti derybomis.

Ragina protestuoti

J. Guaido pareiškė perėjęs sieną iš Venesuelos į Kolumbiją. „Ką tik atvykau į Kolumbiją, kaip ir milijonai venesueliečių prieš mane – pėsčiomis, – sakė jis. –Tikiuosi, kad viršūnių susitikimas gali garantuoti, kad N. Maduro režimas grįš prie derybų stalo Meksikoje ir kad bus galima susitarti dėl patikimo termino, kada bus surengti laisvi ir sąžiningi rinkima“.

Vėliau J. Guaido tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, kurį greičiausiai nufilmavo lėktuvo viduje. „Po 60 valandų kelio į Bogotą, pabėgus nuo diktatūros persekiojimo, pasipriešinus Maduro režimui, mane išsiunčia iš Kolumbijos“, – sakė jis.

Nors jis nebuvo oficialiai pakviestas dalyvauti konferencijoje, J. Guaido tikėjosi renginyje susitikti su atvykusiais pareigūnais.

Konferencijoje ketina dalyvauti beveik dvi dešimtys delegacijų iš Lotynų Amerikos, Šiaurės Amerikos ir Europos šalių, siekiant atgaivinti derybas tarp vyriausybės ir opozicijos.

J. Guaido taip pat paragino surengti protestą Bogotos Bolivaro aikštėje, esančioje netoli rūmų, kuriuose vyks konferencija.

Nuo 2019 metų iki šių metų sausio J. Guaido vadovavo simbolinei „laikinajai vyriausybei“ ir atmetė Kolumbijos prezidento raginimus atšaukti sankcijas Venesuelai.

Susiskaldžiusi Venesuelos opozicija sausio mėnesį nubalsavo už „laikinosios vyriausybės“ paleidimą, nes J. Guaido taip ir nepavyko nuversti N. Maduro.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją