Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendruomenės delegacija ketvirtadienį atvyko į Nigerio sostinę Niamėjų, „tačiau nenakvojo“, kaip buvo planuota, ir nesusitiko su perversmo lyderiu generolu Abdourahamane'u Tchiani ar nušalintu prezidentu Mohamedu Bazoumu, sakė komandos narys.

Laikui senkant iki Nigerio kaimynių sekmadienį duoto termino atkurti šalyje išrinktą valdžią, chunta pagrasino nedelsiant reaguoti į bet kokią „agresiją ar mėginimą įvykdyti agresiją“. Perversmininkai nutraukė karinius paktus su Prancūzija ir atšaukė Nigerio ambasadorius iš Paryžiaus bei Vašingtono, taip pat iš Togo ir Nigerijos.

Regiono kariniai vadai buvo susirinkę Nigerijos sostinėje Abudžoje aptarti galimą karinę intervenciją į Nigerį, jei į valdžią nebus grąžintas liepos 26 d. nuverstas prezidentas M. Bazoumas, tačiau ketvirtadienį ECOWAS pirmininkaujančios Nigerijos prezidentas Bola Tinubu pareiškė bloko delegacijoms, kad būtina siekti „draugiško sprendimo“. Blokas jau įvedė Nigeriui prekybos ir finansines sankcijas.

Nigerio chunta perspėjo, kad į jėgą atsakys jėga. Savo ruožtu kaimyninių Burkina Faso ir Malio chuntos perspėjo, kad bet kokia karinė intervencija į Nigerį prilygtų „karo paskelbimui“ ir šioms šalims, pastaraisiais metais irgi patyrusioms karinius perversmus.

M. Bazoumas, nuo pučo su šeima laikomas perversmininkų, ketvirtadienį sakė, kad jei pučas bus sėkmingas, „tai turės pražūtingų padarinių mūsų šaliai, regionui ir visam pasauliui“. JAV laikraščio „The Washington Post“ skiltyje jis paragino „JAV vyriausybę ir visą tarptautinę bendruomenę padėti atkurti konstitucinę tvarką“.

Ketvirtadienį visame Nigeryje tūkstančiai žmonių susirinko palaikyti perversmo lyderių, švęsdami 1960 m. šalies nepriklausomybės nuo Prancūzijos metines, kai kurie atėjo su milžiniškomis Rusijos vėliavomis ir skandavo antiprancūziškus šūkius. Prancūzijai priešiškos nuotaikos regione stiprėja, didėja Rusijos aktyvumas, dažnai per grupuotės „Wagner“ samdinius.

Savo laiške M. Bazoumas perspėjo, kad Nigerio kaimynės vis dažniau kviečiasi šios „nusikalstamos Rusijos grupuotės samdinius, pamindamos savo žmonių teises ir orumą“. Jis teigė, kad „su „Wagner“ pagalba visas Sahelio regionas gali patekti į Rusijos įtaką, šios grupuotės žiaurus terorizmas visiškai atsiskleidė Ukrainoje“.

Vis dėlto neatrodė, kad tai rūpėtų Niamėjuje susirinkusioms minioms. Jos skandavo: „Šalin Prancūziją“, „Tegyvuoja Rusija, tegyvuoja Putinas“, o vienas protestuotojų sakė, kad „mus domina tik saugumas“, nesvarbu, ar jis ateina iš Rusijos, Kinijos ar Turkijos, „tiesiog nenorime prancūzų, kurie mus grobia nuo 1960 metų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją