"Manau, kad mes labai mažai tuo tikime", - sakė D.Cameronas parlamente, atsakydamas į klausimą, ką jis manąs apie Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo derybas su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu Sirijos sostinėje antradienį.

Prezidento Basharo al Assado pažadai Rusijai siekti nutraukti kraujo liejimą Sirijoje yra paprasčiausia manipuliacija, kuria nereikėtų tikėti, trečiadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe. "Aš visiškai netekiu Sirijos režimo pareikštais įsipareigojimais, - sakė jis interviu Prancūzijos radijui. - Tai manipuliacija ir mes ant to neužkibsime".

Tuo tarpu Turkija planuoja kiek įmanoma greičiau surengti tarptautinę konferenciją, kurioje dalyvautų Artimųjų Rytų šalys ir pasaulio galybės, siekiant išspręsti Sirijos krizę, trečiadienį pranešė jos užsienio reikalų ministras.

"Esame pasiryžę įkurti plataus pagrindo forumą, skatinant tarptautinį supratimą tarp visų suinteresuotų šalių dėl įvykių Sirijoje", - Turkijos diplomatijos vadovas Ahmetas Davutoglu sakė duodamas interviu televizijai.

V.Putinas: Sirijos liaudis savo likimą turi spręsti pati, be kišimosi iš išorės

Rusijos ministras pirmininkas, kandidatas į Rusijos prezidentus Vladimiras Putinas pareiškė, kad Sirijos liaudis pati turi spręsti savo likimą, be kišimosi iš išorės.

"Mes, žinoma, smerkiame kiekvieną smurtą, kad ir iš kurios šalies jis kiltų, bet negalima elgtis kaip drambliui indų parduotuvėje. Reikia leisti žmonėms patiems spręsti savo likimą", - pareiškė V.Putinas trečiadienį per susitikimą su Rusijos tradicinių konfesijų atstovais.

Prisimindamas situaciją Libijoje V.Putinas sakė: "Aš puikiai suprantu, koks buvo režimas Libijoje, ir daug apie tai buvo kalbėta, bet šiandien kažkodėl niekas nerodo ir nepasakoja, kas vyksta Sirto mieste ir ir kituose miestuose, kurie rėmė buvusį Libijos vadovą Gaddafi".

Jis pabrėžė, kad "šiuose miestuose vyksta baisūs nusikaltimai, bet apie tai niekas nekalba, kažkaip pamiršo kažkodėl".

"Nes tai - siaubingi kišimosi iš išorės, visų pirma, ginkluoto, padariniai", - sakė V.Putinas, pridurdamas, kad tas pats pasakytina ir apie Sirija.

Anksčiau trečiadienį kandidatas į prezidentus, "Teisingosios Rusijos" lyderis Sergejus Mironovas pareiškė pritariąs pozicijai, kurią užima Rusijos vadovybė dėl situacijos, susijusios su Sirija.

"Tai teisinga linija", - sakė S.Mironovas agentūrai "Interfax", atsakydamas į klausimą, ar remia jis Rusijos vadovybės veiksmus dėl situacijos Sirijoje.

S.Mironovas priminė, kad šiuo metu Sirijoje yra susiskaldžiusi opozicija, į kurios pusę perėjo dalis armijos, ir kovos veiksmai vyksta tarp reguliariosios armijos, ištikimos prezidentui Basharui al Assadui ir tų , kurie perėjo į sukilėlių pusę. Be to, opozicija pasidalijusi į vidaus ir išorės, pažymėjo S.Mironovas.

"Išorės kaip tik ir yra radikaliausia ir nori, vadinant daiktus savo vardais, fiziškai pašalinti Assadą, kad jis nebūtų prezidentas. Ji suvokia, kad Assadas nemažu mastu užima prorusišką poziciją", - sakė "teisingosios Rusijos" lyderis.

Tuo tarpu vidaus opozicija, mano jis, pasirengusi dialogui, kaip ir pats B.al Assadas.

"Yra suderinta ir patikrinta Arabų Lygos pozicija, ir Assadas pasiryžęs laikytis tų siūlymų, kuriems pritaria Arabų Lyga. Rusijos pozicija tokia pati: mes manome, kad reikia nutraukti smurtą, sėstis prie derybų stalo ir svarstyti tuos siūlymus, kuriuos suformulavo Arabų Lyga", - pažymėjo S.Mironovas.

Rusija: Sirijos prezidentas nori deleguoti viceprezidentą tartis su opozicija

Rusijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas nori deleguoti savo viceprezidentą į derybas su opozicijos jėgomis.

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas trečiadienį sakė, kad B.al Assadas "delegavo atsakomybę surengti tokį dialogą viceprezidentui (Faruqui) al Sharai ".

S.Lavrovas antradienį buvo susitikęs su B.al Assadu Damaske.

Sirijos opozicija atmeta bet kokią galimybę derėtis su režimu ir tvirtina nepriimsianti nieko kita, išskyrus B.al Assado atsistatydinimą.

S.Lavrovas kaltino tiek B.al Assado režimą, tiek opoziciją kurstant smurtą, nuo pernai kovo nusinešusį tūkstančius žmonių gyvybių. Jis sakė žurnalistams Maskvoje, kad "abi pusės yra žmonės, nusiteikę ginkluotai konfrontacijai, o ne dialogui".

Rusija ir Kinija šeštadienį blokavo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, palaikančią raginimus B.al Assadui perduoti dalį savo įgaliojimų, siekiant išspręsti jau 11 mėnesių vykstančią krizę.