Kremliaus atstovas spaudai viešai suabejojo apklausos rezultatais. Po dienos, gegužės 31 d., VCIOM išpublikavo naujos apklausos rezultatus, rodančius, kad visuomenės pasitikėjimas V. Putinu žymiai padidėjo.

Rezultatai taip greitai pakito, nes buvo pakeista apklausos klausimų formuluotė. Rusams kilo įtarimas, kad tai įvyko dėl valdžios įsikišimo.

Gegužės 31 d. kompanijos VCIOM generalinis direktorius Valerijus Fiodorovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad klausimų performulavimas kardinaliai pakeitė rezultatus.

Ankstesnėje viešosios nuomonės apklausoje, kurią surengė Viešosios nuomonės tyrimų centras, buvo pateiktas konkretus klausimas: „Kuriais iš šių politikų pasitikite?“ Respondentams pateikė žinomų politikų sąrašą, tarp kurių buvo ir prezidentas V. Putinas bei premjeras Dmitrijus Medvdevas.

Performuluotoje apklausoje pateikė klausimus, į kuriuos galima atsakyti tik „taip“ arba „ne“, kartu su politikų sąrašu.

Gegužės 24 d. apklausos rezultatais, pasitikėjimas V. Putinu, kaip politikos figūra, nukrito žemiausiai per beveik 20 metų. Bet tos pačios apklausos kito klausimo rezultatai parodė – dauguma rusų patenkinti tuo, kaip V. Putinas atlieka prezidento pareigas.

Kremliaus atstovas spaudai D. Peskovas pareiškė naujienų agentūrai „Interfax“, kad du vienas kitam prieštaraujantys rezultatai toje pačioje apklausoje atrodo absurdiškai.

„Laukiame mūsų gerbiamų specialistų analizės, kuri padėtų suprasti, kaip šie duomenys susiję – pvz., kaip gali sumažėti pasitikėjimas, o rinkiminiai reitingai padidėti“, – sakė D. Peskovas.

Kardinalus pokytis

Gegužės 29 d. apklausos su nauju klausimu duomenimis, V. Putino pasitikėjimo reitingas buvo žymiai didesnis, o „nepasitikėjimo“ reitingas buvo dar mažesnis nei anksčiau.

Interviu laikraščiui RBK V. Fiodorovas teigė, kad žmonėms lengviau atsakyti į naujai suformuluotus klausimus.

„Esu tikras, kad nauju būdu gauta visuomenės nuomonė bus ne tik išsamesnė, bet ir suprantamesnė mūsų skaitytojams bei žurnalistų bendruomenei“, – sakė jis.

Po drastiško rezultatų pokyčio Rusijos sociologai ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos suabejojo VCIOM duomenų patikimumu. Daugelis mano, kad rezultatai pakoreguoti dėl politinių priežasčių.

Privačios apklausos tyrimų bendrovės „Levada Center“ vadovas Denisas Volkovas sakė, kad klausimai, į kuriuos galima atsakyti „taip“ arba „ne“, Kremliui parankesni.

„Kai po kritikos taip stipriai pasikeičia indikatoriai, viskas atrodo abejotinai, – sakė Rusijos prezidento Nacionalinės ekonomikos ir visuomenės administravimo akademijos tyrėjas Dmitrijus Rogozinas. – Anksčiau gal būta abejonių, ar pasitikėti nelemtais sociologais, o dabar galima užtikrintai teigti – nepasitikėkite duomenimis, kurie ima keistis, prasidėjus viešai diskusijai.“