Apie tai praneša „The Wall Street Journal“.

Šis vaizdo įrašas įrodo potencialių susidūrimų pavojų, kylantį dėl Rusijos karo lėktuvų, pažeidžiančių NATO šalių narių oro erdvę.

Remiantis Norvegijos ginkluotųjų pajėgų pateikiama informacija, vaizdo įraše užfiksuotas Rusijos naikintuvas „MiG-31“ netikėtai išdygo priešais vieną iš dviejų Norvegijos karo lėktuvų, kuriuos NATO išsiuntė sustabdyti Rusijos karo lėktuvą tarptautinėje oro erdvėje į Šiaurę nuo Norvegijos.

„Po velnių!“ – vaizdo įraše piktinimosi nesulaiko norvegų F-16 naikintuvo pilotas, staiga išvydęs „MiG-31“, praskrendantį pro jį mažesniu nei 20 metrų atstumu.

Norvegijos ginkluotųjų pajėgų atstovas atsisakė pranešti, kada įvyko šis incidentas.

„Lėktuvai galėjo susidurti. Vaizdo įraše matome spontanišką piloto reakciją. Jo komentaras ir manevras rodo, kad to norėta išvengti. Nežinome, ar tai buvo rusų piloto klaida, ar agresyvesnio rusų elgesio požymis“, – informavo atstovas.

Spalio pabaigoje NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad transatlantinis aljansas lieka budrus, padidėjus Rusijos kariniam aktyvumui Europos oro erdvėje.

„NATO yra stipri; ji išlieka budri“, – Aljanso generalinis sekretorius sakė viešėdamas Atėnuose.

Rusijos strateginių bombonešių, naikintuvų ir degalų papildymo lėktuvų perėmimus NATO pavadino „neįprasta“ Rusijos veikla.

„Dabartinė padėtis nėra Šaltasis karas, bet Rusija labai pakenkė pasitikėjimui ja, – sakė J.Stoltenbergas. – Turime palaikyti NATO stiprią“.

Rytinės NATO narės, tarp kurių yra ir Baltijos valstybės, kurias kadaise valdė Maskva, dėl tokio karinio Rusijos aktyvumo stipriai nerimauja, todėl JAV vadovaujamas Aljansas dislokavo papildomas pajėgas, kurios rotacine tvarka užtikrina jų saugumą.