JAV kariuomenės vadovybė svarsto pasirūpinti, kad lytį pakeitę kariai galėtų atvirai tarnauti tėvynei, nebijodami būti pasmerkti ir atleisti, skelbia BBC.

Ashton Carter
„Šiuo metu galiojančios JAV gynybos departamento taisyklės, susijusios su lytį pakeitusiais kariais, yra pasenusios ir kelia daugiau klausimų nei suteikia atsakymų“, – pirmadienį, liepos 13 dieną, sakė JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris.

Skelbiama, kad ir dabar JAV kariuomenėje yra lytį pakeitusių tarnaujančiųjų, jų patirtys labai skirtingos.

Per ateinančius šešis mėnesius darbo grupė ketina aiškintis, kaip draudimo panaikinimas paveiks kariuomenę ir joje galiojančią tvarką.

Anot A. Carterio, darbo grupė tyrimą pradės remdamasi prielaida, kad lytį pakeitusiems asmenims turėtų būti leidžiama be trukdžių tarnauti kariuomenėje.

„Pas mus tarnauja lytį pakeitusių karių, jūrininkų, karinių oro pajėgų eilinių, jūrų pėstininkų – tikrų Amerikos patriotų, kuriuos dabartinės jau pasenusios taisyklėse labai žeidžia ir diskriminuoja“, – teigia A. Carteris.

2011 metais JAV kariuomenė pagaliau atsisakė iki tol taikytos vadinamosios „neklausk, nesakyk“ politikos ir leido netradicinės orientacijos žmonėms laisvai tarnauti šalies karinėse pajėgose. Politikos pokytis pavyko gana sklandžiai, tad tikimasi, kad nebus problemų ir pakeitus taisykles dėl lytį pakeitusių karių statuso.

Skeptikai sako, kad, panaikinus draudimą, kiltų klausimų, ar Jungtinių Valstijų kariuomenė turėtų finansuoti lyties pakeitimo operacijų ir su jomis susijusio gydymo išlaidas. Kariuomenės atstovų teigimu, per šešis mėnesius visi susiję klausimai bus išspręsti.

Remiantis kol kas galiojančia tvarka, lytį pakeitę asmenys turėtų būti šalinami iš kariuomenės, tačiau neretai, palaikomi palankiai nusiteikusių tiesioginių vadovų, tarnybą tęsia ir toliau.