Paskutiniam procesijos etapui vėliava uždengtas V.Havelo karstas buvo padėtas ant istorinio lafeto; į vietą, kurioje jis daugiau kaip 12 metų dirbo prezidentu, jį palydėjo garbės sargyba.

Lafetas, kurį traukė šeši juodi žirgai, yra tas pats, kuriuo buvo vežamas pirmojo 1918-aisiais įkurtos Čekoslovakijos prezidento Tomašo Garrigue Masaryko karstas per jo laidotuves 1937 metais.

V.Havelo palaikai 15-ojo amžiaus Vladislavo salėje bus pašarvoti iki pat laidotuvių.

"Jis man yra moralinis autoritetas, simbolis, - sakė 35 metų Jakubas Ševčikas. - Tai mano paskutinė galimybė atsisveikinti".

Laidotuvėse didžiausioje ir garsiausioje Čekijos bažnyčioje - Šv.Vito katedroje - turi dalyvauti Prancūzijos ir Vokietijos prezidentai Nicolas Sarkozy ir Christianas Wulffas, taip pat - daugelio kitų šalių lyderiai.

Dar prieš valstybinį gedulą, kuris truks nuo trečiadienio iki penktadienio, visoje Čekijoje vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo. Teatrai ir koncertų salės atšaukė dešimtis renginių, o savivaldybės pradėjo svarstyti gatvių pervadinimą V.Havelo garbei.

Prie velionio artimųjų prisidėjo V.Havelą prezidento poste pakeitęs jo politinis priešininkas Vaclavas Klausas, taip pat - premjeras Petras Nečasas ir kiti Čekijos aukšto rango pareigūnai, o aikštėje priešais pilį susirinko tūkstančiai paprastų žmonių, kurie velionį pagerbė plojimais.