„Tačiau po metų V. Putinas prisipažino. Dokumentiniame filme, kuris neseniai buvo parodytas, jis pripažino, kad likus kelioms savaitėms iki 2014 metų kovo 18 dienos, kai Krymas buvo prijungtas prie Rusijos, jis nurodė kariškiams užgrobti šį pusiasalį“, – rašoma „Time“ straipsnyje.

Autoriaus nuomone, toks prisipažinimas nepaliko jokio garbingo pasirinkimo tokiems Rusijos žurnalistams kaip „Rosija segodnia“ vadovui Dmitrijui Kiseliovui.

Jis arba galėjo pripažinti, kad prieš metus klaidino žiūrovus, ir apkaltinti V. Putiną melavus, arba galėjo neigti apgavystę. D. Kiseliovas vis dėlto nusprendė viską atkakliai neigti.

Vladimiras Putinas niekada nekeitė savo pozicijos, – leidiniui „Time“ iš savo žiniasklaidos korporacijos biuro Maskvoje sakė D. Kiseliovas. – Jis niekada nesakė, kad ten nėra mūsų pajėgų, nes ten visada buvo mūsų bazė“.

Į atkaklius klausimus apie kariškius, kurie praėjusių metų kovą apsupdavo ir kai kuriais atvejais apsiausdavo Ukrainos karines bazes Kryme, D. Kiseliovas atsakė: „Jas apsupusios pajėgos buvo vietos savigynos jėgos, o ne rusų kariai“.

Tokie esminiai pasisakymai taip aiškiai ir akivaizdžiai yra melagingi, kad prieštarauja ne tik įvykių versijai, kurią skelbė nepriklausoma žiniasklaida, bet ir paties V. Putino pareiškimams, pažymi autorius.

Praėjusį pavasarį „Time“ panašius klausimus uždavė vyriausiajai „Russia Today“ redaktorei Margaritai Simonian.

Ji taip pat palaikė V. Putino pareiškimus, išsakytus praėjusių metų kovą. Į klausimą apie akivaizdžiai pasikeitusią V. Putino poziciją ji atsakė: „Jis niekada nesakė, kad mes jus apgaudinėjame. Jis nepripažino, kad ankstesni jo tvirtinimai buvo neteisingi“.

Į trečiadienį užduotą klausimą, ar galėtų V. Putinas panašiai apgaudinėti visuomenę dėl rusų karių Ukrainos rytuose, D. Kiseliovas atsakė, kad yra „šimtu procentų įsitikinęs“, kad Ukrainos rytuose rusų karių nėra.

O kas bus, jei prezidentas po metų kitame dokumentiniame filme pripažins, kad pasiuntė karius kovoti šiuose regionuose?

„Kol kas šito neįvyko“, – atsakė D. Kiseliovas.