Kreipimąsi Rusijos prezidentas V. Putinas pradėjo padėkodamas kariams, kovojantiems su terorizmu. Konkrečiai kalbama apie dalyvaujančius operacijoje Sirijoje.

Rusijos prezidentas kalbėjo ir apie pastaraisiais metais Rusijoje įvykdytus teroristinius išpuolius. Šalies vadovas pridūrė, kad „Maskvai praktiškai pavyko teroristus šalyje išnaikinti“.

V. Putinas priminė ir terorizmo plėtros visame pasaulyje problemą. Anot Rusijos prezidento, tai vyksta ne šiaip sau. „Kažkam norėjosi pakeisti nepatogius režimus (...) Užvirė košę, o paskui nusiplovė rankas“, – pareiškė V. Putinas.

Kaltinimai Turkijai

V. Putinas vėl ėmėsi kaltinimų Turkijai.

„Žinome, kad Turkija pildosi savo kišenes, pirkdama nelegalią naftą iš teroristų“, – pabrėžė V. Putinas.

Pasak jo, būtent Turkijoje slėpėsi teroristai, veikę Šiaurės Kaukaze. „Nepaisant to, Turkijos žmonės – darbštūs ir talentingi“, – sakė jis. V. Putinas tikino, kad tikrai nelygina visos tautos ir šalies valdžios – „lygybės ženklo šiuo atveju būti negali“.

Rusijos prezidentas kaltę dėl karių žūties, kai buvo numuštas Rusijos naikintuvas, dar kartą suvertė Turkijos valdžiai.

„Niekada neužmiršime talkininkavimo teroristams; visada laikėme ir laikysime išdavystę pačiu žemiausiu ir gėdingiausiu elgesiu. Tegul tai žino tie Turkijoje, kurie veidmainiškai mėgina pateisinti save, savo veiksmus ir pridengti teroristų nusikaltimus“, – V.Putinas pareiškė skelbdamas savo metinį pranešimą įstatymų leidėjams.

„Tegul tai žino tie Turkijoje, kurie šovė mūsų pilotams į nugarą“, – pridūrė jis.

„Nesuprantu, kodėl jie taip pasielgė. Tik Alachas žino, kodėl jie taip pasielgė“, – pareiškė V. Putinas ir salėje pasipylė plojimai.

„Bet jeigu kai kas mano, kad, padarę niekšišką karinį nusikaltimą – nužudę mūsų žmones, jie atsipirks pomidorais ar kokiais nors apribojimais statybos ir kitose šakose, tai smarkiai klysta“, – įspėjo V. Putinas.

„Panašu, kad Alachas nusprendė nubausti valdantįjį Turkijos elitą, atimdamas jiems sveiką protą ir suvokimą. Bet mums labai svarbu išvengti pavojingos isteriškos reakcijos. To nebus. Mūsų veiksmų pagrindas pirmiausia bus atsakomybė. Tikrai nežvanginsime ginklais“, – pažadėjo V. Putinas.

DELFI primena, kad lapkričio 24 d. Turkijos naikintuvas numušė rusų karinį lėktuvą SU-24, kuris, pasak Turkijos, pažeidė jos oro erdvę.

Įgula suspėjo katapultuotis, tačiau lėktuvo kapitoną, papulkininkį Olegą Peškovą nušovė sukilėliai.

Paieškos operacijos metu taip pat žuvo jūrų pėstininkas Aleksandras Pozyničius. SU-24 šturmanas Konstantinas Murachtinas vėliau buvo evakuotas į Chmeimimo oro pajėgų bazę. Turkija perdavė Rusijai O. Peškovo kūną, kuris buvo nugabentas į Rusiją.

Turkija tvirtina, kad lėktuvas buvo numuštas priverstinai, nes jis pažeidė Turkijos oro erdvę, o Maskva tvirtina, kad SU-24 skrido virš Sirijos teritorijos. Incidentas sukėlė smarkų Rusijos–Turkijos santykių paaštrėjimą. Rusijos vadovybė priėmė priemones, kad apribotų kontaktus su Ankara.

Užuominos apie sudėtingą šalies ekonominę situaciją

V. Putinas užsiminė ir apie sudėtingą šalies ekonominę situaciją, tačiau patikino, kad ji tikrai esą nėra kritinė.

Pastebimas infliacijos mažėjimas ir nacionalinės valiutos stabilizacijos užuomazgos, pareiškė Rusijos prezidentas. Nepaisant to, sėdėti sudėjus rankų nevertėtų.

„Jeigu nesiimsime veiksmų ir nieko nekeisime, rezervai greitai išseks“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Pasak jo, ekonominės problemos neturėtų užgožti situacijos pasaulyje svarbos. Rusija privalo imtis lyderio vaidmens ir naudotis visomis pasitaikančiomis palankiomis progomis, kurių šiandien gali ir nebūti, sako V. Putinas.

Pasak V. Putino, Rusija yra suinteresuota bendradarbiauti su kitomis valstybėmis, nepaisant „sudėtingų aplinkybių“.

Pernai – dėmesys Krymo aneksijai

Praėjusiais metais V. Putinas į tautą kreipėsi gruodžio 4 d. Tada jis kalbėjo apie Krymo aneksiją, gynybos ir ekonomines problemas, atsiradusias dėl Vakarų sankcijų. V. Putinas vaizdavo Rusiją, kaip stiprią šalį, galinčią susidoroti su bet kokiais sunkumais.

Šiais metais Rusija pradėjo oro atakas Sirijoje. Maskva teigia, kad šios operacijos yra nukreiptos prieš „Islamo valstybę“ (IS), tačiau Vakarai mano, kad iš tiesų Rusija taikosi į sukilėlius, kovojančius prieš Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą.

Rusijai vis dar tenka taikstytis su Vakarų sankcijomis ir prastėjančiais santykiais su Turkija, numušusia jos oro erdvę pažeidusį Rusijos naikintuvą.